Presedintele Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, a fost ales pentru a doua oara in fruntea Consiliului Investitorilor Straini, acesta fiind cel de-al doilea mandat in aceasta functie.

Potrivit unui comunicat de presa al Consiliului Investitorilor Straini, activitatea noului Consiliu Director se va concentra pe incurajarea  dialogului cu institutiile interesate la nivel guvernamental si neguvernamental, pe acele propuneri care vor duce la crestere economica sustenabila si la ocuparea fortei de munca, la competitivitate si la reducerea inechitatilor.

Noul Presedinte, Steven van Groningen a reconfirmat angajamentul FIC de a-si continua misiunea de a sprijini imbunatatirea mediului de afaceri, a dezvoltarii economice si a functionarii mecanismelor unei piete libere in România, in beneficiul comunitatii investitorilor si a societatii in general.

De asemenea, van Groningen a adresat tuturor membrilor FIC multumiri speciale pentru ca si-au dedicat timpul si cunostintele unei munci sustinute, in vederea dezvoltarii mediului de afaceri, dovedindu-si astfel angajamentul fata de misiunea Asociatiei.

in mandatul sau precedent, FIC a lansat Cartea Alba 2011 si a actualizat masurile Programului de Crestere Economica, doua documente de referinta care reflecta atât preocuparile comunitatii de afaceri, cât si solutiile acesteia pentru dezvoltarea economica. De asemenea, prin Grupurile sale de Lucru, FIC a formulat in mod constant propuneri de politici economice si programe pentru ca România sa devina mai atractiva ca destinatie pentru investitii.

Principalele subiecte propuse de catre van Groningen pentru cel de-al doilea mandat al sau la conducerea FIC sunt: (1) continuarea dialogului cu autoritatile si alte persoane interesate cu privire la masurile care s-au dovedit a avea un impact pozitiv in cresterea economica si in sporirea competitivitatii; (2) cresterea ratei de absorbtie a fondurilor UE si a eficientei modului in care acestea sunt utilizate; (3) revitalizarea finantarii economiei prin Pietele de Capital; (4) realizarea de investitii publice si private in acele sectoare cu un mare potential, in vederea sustinerii cresterii economice; (5) stimularea unui mediu de afaceri favorabil stabilizarii macroeconomice.

Acum mai mult decât oricând, FIC are convingerea ca provocarea pentru mediul de afaceri este aceea de a colabora cu guvernul si de a aborda impreuna problemele de interes astfel incât sa depaseasca obstacolele din fata unei cresteri economice mai puternice si a unei competitivitati sporite.

„România concureaza cu multe alte tari pentru investitii si resurse insuficiente. Acum, mai mult decât oricând, este datoria noastra ca investitori pe termen lung pe piata locala sa ne unim eforturile cu autoritatile pentru ca România sa ocupe o pozitie mai buna pe harta investitorilor”,  a declarat Presedintele FIC.

Adunarea generala a Consiliului Investitorilor Straini (FIC) a ales, in data de 8 mai a.c., un nou Consiliu Director. Potrivit actului constitutiv al Asociatiei, mandatul fiecarui Consiliu este de un an, intre cele doua Adunari Generale ale organizatiei.

Membrii noului Consiliu sunt urmatorii:

1.    Daniel Anghel, Partener aspecte de ordin fiscal, PricewaterhouseCoopers România
2.    Mihai Bogza, Presedintele Consiliului Director, Bancpost
3.    Radu Enache, Manager de tara, Hewlett-Packard
4.    Jean-Francois Fallacher, CEO,  Orange România
5.    Mariana Gheorghe, CEO, OMV PETROM
6.    Steven van Groningen, Presedinte & CEO, Raiffeisen Bank
7.    Farrukh Khan, Partener Audit, Conducator Industria Energiei & Resurselor, Deloitte România
8.    Jerome Olive, Director General – Renault Group România, CEO – Automobile Dacia
9.    Claudia Pendred, Director, România, EBRD
10.    Pascal Prigent, VP si Director General, GlaxoSmithKline
11.    Veronica Savanciuc, Presedinte & CEO, Lowe & Partners Group
12.    Eric Stab, Presedinte, Manager de tara, Presedinte & CEO Europa de Est, GDF Suez Energy
13.    serban Toader, Partener Senior, KPMG România
14.    Jean Valvis, Presedinte & Director General, Valvis Holding
15.    Markus Wirth, Presedintele Consiliului de Administratie, Holcim (România)

******

Consiliul Investitorilor Straini (FIC) este asociatia celor mai importanti investitori straini din România. FIC a fost infiintat in 1997 când si-a inceput activitatea in mod oficial cu 26 de companii membre.

FIC are in prezent 128 companii membre ale caror investitii cumulate in România de aprox. 40 miliarde EUR reprezinta aproape doua treimi din totalul investitiilor straine directe realizate din 1990 pâna in prezent.

Componenta FIC include companii multinationale care furnizeaza economiei românesti o varietate de bunuri si servicii si angajeaza peste 185.000 de salariati.

Contributia la Produsul Intern Brut al companiilor cu capital strain care activeaza in România este estimata de statisticile oficiale la aproximativ 33,4%.

Viitoarele investitii ale companiilor membre sunt estimate la peste zece miliarde de euro in urmatorii cinci ani considerând ca vor fi implementate masuri coerente in vederea creari unui mediu economic favorabil.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)