Raiffeisen Bank intenţionează să înăsprească şi mai mult condiţiile de acordare a creditelor imobiliare, după ce a mărit avansul la 35% pentru finanţările în lei şi la 40% pentru cele în euro, dacă legea dării în plată va primi avizul Curţii Constituţionale a României, în urma contestării actului normativ de către instituţiile de credit, a declarat preşedintele băncii, Steven van Groningen, într-un interviu pentru News.ro, citat de Adevărul.

Raiffeisen a fost prima instituţie de credit care a anunţat majorarea avansului la creditele imobiliare, la finalul lunii ianuarie.

Factorii pe care o bancă îi ia în calcul pentru un credit imobiliar sunt avansul, costul finanţării (dobânda), perioada, dar şi lichiditatea pe piaţa imobiliară, potrivit lui van Groningen.

„În oraşele mari, unde ai o anumită piaţă pentru apartamente, băncile pot să aibă o abordare, iar în zonele unde există o lichiditate mai mică sau nu ai o piaţă imobiliară dezvoltată, să aibă o altă abordare. Fiecare bancă poate să-şi gestioneze riscul folosind cele trei-patru instrumente“, a declarat şeful băncii pentru News.ro. El a amintit că sistemul bancar este acuzat în prezent că şi-a asumat prea multe riscuri înainte de criză. Astfel, în condiţiile în care creşte riscul pentru sistemul bancar printr-o legislaţie nouă, reacţia „absolut normală“ a băncilor este să întărească condiţiile de risc pentru a fi „consecvente“.

Preşedintele Raiffeisen Bank, care conduce şi Consiliul Patronatelor Bancare din România (CPBR), consideră în continuare că legea dării în plată este neconstituţională.

“Legea e foarte prost scrisă şi nu cred că va fi foarte greu să găsim, în anumite cazuri, o posibilitate să refuzăm (notificările de dare în plată – n.r.), să existe o diferenţă de opinie şi atunci trebuie clarificată prin tribunal, judecătorul trebuie să interpreteze legea, dacă legislatorul nu a făcut anumite lucruri clare“, a spus van Groningen, citat de Adevarul.ro

În interviul acordat pentrru News.ro, Groningen a precizat că, pentru clienţii care au cu adevărat probleme la plată şi pentru care banca a aplicat restructurări şi cunoaşte situaţia, poate identifica soluţii în continuare. „Dar ar putea să fie şi cazuri în care cineva a plătit, este la zi, dar a făcut nişte calcule şi a ajuns la concluzia că astăzi e mai bine să dea casa în plată şi să scape de datorii sau că este o ocazie de care se foloseşte să mai negocieze cu banca. Mi se pare total incorect“, a mai spus şeful Raiffeisen Bank.

Până la acest moment, 14 bănci au anunţat majorarea avansului perceput la creditele imobiliare -Raiffeisen Bank, Banca Românească, Garanti Bank, Bancpost, BRD, Alpha Bank, Intesa SanPaolo, CEC Bank, BCR, ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Banca Comercială Carpatica si Piraeus Bank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)