Deputatul PSD Ana Birchall a postat, pe blogul personal, scrisoarea primita de la CEO-ul Raiffeisen Bank, Steven van Groningen, ca raspuns la solicitarea domniei sale din data de 2 iulie. Deputatul a cerut, in calitate de raportor al Comisiei de Buget-Finante din Camera Deputatilor, o situatie actualizata a creditelor acordate in franci elvetieni si a demersurilor facute de Raiffeisen Bank in reatia cu clientii sai.

Van Gronigen puncteaza opinia bancii si considera ca o lege retroactiva va aduce pierderi in sistem dar si clientilor

Potrivit domniei sale, “Raiffeisen Bank a luat numeroase masuri pentru a veni in intampinarea persoanelor cu dificultati de plata a ratelor pentru creditele in aceasta moneda si continua sa depuna eforturi pentru identificarea unor masuri optime, care sa raspunda solicitarilor punctuale din partea clientilor si care sa tina cont atat de istoricul de plata, cat si de situatia concreta, de la caz la caz”.

Pierderile sunt de ambele parti

Raiffeisen Bank a decis in 23 ianuarie taierea dobanzii cu 0,5% pentru clientii sai cu credite in CHF. Potrivit bancherului, “fiecare client a beneficiat astfel de reduceri intre 5-10%, fapt ce a compensate partial cursul valutar al CHF. Aceasta masura insa a generat un impact  pe banca de 700.000 euro”

Raiffeisen Bank isi indeamna clientii sa-si restructureze creditele

“Banca pune la dispozitia clientilor sai posibiliatate de restructurare a creditelor in CHF sau EUR, inca din anul 2009, client cu dificulati financiare ce detin credite in valuta avand la dispozitie sapte medote de restructurare, precum si combinatii intre aceste medote de baza (pe tremens scurt sau lung, cu sau fara conversie etc). “

Vezi scrisoarea aici

Potrivit datelor din scrisoare, Raiffeisen Bank avea la 30 iunie 2015 8.031 credite in CHF, cu un volum total de 378,9 milioane de euro, din care 3.702 conturi restructurate (cu volum total 197,2 milioane de euro) si 4.329 conturi nerestructurate (cu volum total 181,7 milioane de euro).

Pana la date de 17 iulie 2015, banca a primit 1.707 solicitari de solutionare a creditelor in CHF : 1.184 au fost solicitari de conversie si 523 solicitari de restructurare. Din totalul de 1.707 solicitari, 412 au fost solutionate astfel: 261 conversii si 151 restructurari.

Pentru 924 de solicitari banca a facut oferte individuale. In acest caz, clientii au la dispozitie o luna pentru a oferi bancii un raspuns. Porfoliul de credite in CHF cuprinde si 195 de solicitari prin care clientii au renuntat la oferta dar si 176 de solicitari respinse de banca prin neincadrarea in criteriile de eligibilitate.

Cat primeste o lege care sa permita conversia creditelor, Steven van Groningen readuce aminte deputatului ca “orice initiativa privind conversia creditelor in valuta trebuie sa tina cont de principiile stipulate de Directiva europeana nr. 17 din 2014.” Domnia sa considera ca o lege retroactiva ar aduce pierderi atat sistemului bancar cat si clientior.

Gabriela DINU

 

 

 

 

 

 

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)