Romania nu are mecanisme legale adecvate pentru a trata problema supraindatorarii persoanelor fizice, potrivit studiului „Consumer protection aspects of financial services”, realizat de catre London Economics, la solicitarea Comisiei pentru piata intrena si protectia consumatorilor din Parlamentul European. Pentru informatiile privind piata din Romania, autorii studiului au facut apel la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), potrivit www.economica.net

„In cateva tari (Ungaria, Romania, Spania) nu exista niciun mecanism formal pentru debitorii onesti care intra in incapacitate de plata sa iasa din starea de supraindatorare si sa capete o noua sansa.
ASF remarca practica bancilor de a da credite cu dobanzi introductorii mai mici, care au dus la un grad real de indatorare mai ridicat. „Bancile au introdus pe scala larga credite ipotecare cu dobanzi introductorii mici fixate pe 3 luni pana la un an, fara a indica in niciun fel cum ratele vor fluctua ulterior.

Potrivit reglementatorului roman, contractele ipotecare „au fost construite intr-o maniera discretionara care a permis bancilor sa schimbe unilateral costurile si alte caracteristici ale creditelor ipotecare, fara posibilitatea consumatorilor de a refuza”, sustine ASF in studiul citat de www.economica.net

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)