La a cincea ședință de politică monetară din acest an, FED a menținut rata de dobândă de referință la 1.00% -1.25% și a semnalat continuarea ciclului monetar post-criză cu un ritm gradual, inclusiv prin demararea procesului de vânzare de active în viitorul apropiat “relatively soon” (cel mai devreme la ședința din septembrie).
Vânzările de case noi au continuat să crească în iunie, dar dinamica lunară s-a temperat la 0.8% (până la 610 mii unități, anualizat), evoluție care confirmă intrarea pieței imobiliare în faza de maturitate, pe fondul majorării costurilor de finanțare și a prețurilor caselor, potrivit unei analiza a economistilor de la Banca Transilvania.

Și totuși, ce-i îngrijorează în prezent pe bancherii americani?

Răspunsul este împrumuturile auto. În Statele Unite ale Americii, acordarea acestui tip de produs diferă față de Europa. Aici poți avea o mașină în baza unui contract de credit de nevoi personale, cu opțiunea de a returna vehiculul la sfârșitul contractului. Acest mod de finanțare îi face pe creditori să fie vulnerabili la o încetinire a pieței auto.

În SUA, prețurile auto au scăzut cu 10%, iar creditele restante la autoturisme sunt în creștere. Potrivit FED, datoria americană a populației a atins 12.730 miliarde dolari în primul trimestru din 2017, depășind vârful de 12.680 miliarde dolari la începutul crizei financiare din 2008.

Analiștii întrevăd o deterioare a situației în condițiile în care există  o creștere accelerată a creditelor acordate pentru studenți și a împrumuturilor auto. Aceste tipuri de produse, în condițiile din piața actuală, îi transformă pe creditori în ținte vulnerabile la neplată. Un mic șoc în piața auto și creditele bancare din aceasta zona sunt gata să angreneze un alt tăvălug.

O schimbare în compoziția datoriei le da fiori reci bancherilor americani, spun analiștii. Aceștia subliniază că, în ciuda creșterii cifrei agregate, nivelul datoriei populației din SUA față de PIB este sub nivelul de 95,5% din 2008.

Realitatea este că relaxarea cantitativă și ratele dobânzilor au avut un impact distorsionant asupra comportamentului consumatorilor. Rămâne de analizat cum va fi afectată piața americană și apoi cea europeană. Să sperăm că analiza și soluțiile viitoare nu vor fi doar teme post-criza pentru studenții de la marile facultăți economice.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)