Patru din cinci achizitii in Suedia sunt platite pe cale electronica sau cu cardul, potrivit Business Insider. Fiecare cetatean foloseste plata electronica de 260 de ori pe an, ceea ce ne face sa consideram ca Suedia va fi prima tara care ar putea renunta complet la plata in numerar. Sistemele de plata electronica, precum Swish, substituie nevoia de a folosi bancomate pentru bani, in timp ce, la nivel stradal, mai toti retailerii accepta plata cu cardul, relateaza presa locala, preluata de Mediafax.

Trecerea la plata electronica ii lasa pe hoti fara ocupatie. Potrivit Asociatiei de bancheri a Suediei, doar cinci furturi din banci au fost reclamate in 2012, cea mai mica rata a Suediei din ultimii 30 de ani la acest capitol, scrie Business Insider.

In acelasi timp, doi din trei suedezi considera ca detinerea de bani lichizi este un drept fundamental al omului, iar pâna in anul 2030 nu vor putea disparea complet din sistemul suedez, a declarat profesorul asociat de dinamici industriale Niklas Arvidsson pentru publicația „The Local”.

Totusi, modelul suedez nu este deocamdata o tendinta la nivel european. In Italia plata in numerar conduce in topul preferintelor, fiind metoda folosita pentru trei sferturi din totalul de achizitii.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)