​Sectorul bancar românesc ar deveni neprofitabil în acest an, înregistrând o pierdere estimată de 680 milioane lei în 2019 şi de aproximativ 3,4 miliarde lei în anul 2020, arată o scrisoare transmisă Ministrului Finanțelor de către Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul BNR, document consultat de HotNews.ro.

În plus, numărul de bănci profitabile ar fi de 4 în 2019 (toate de importantă sistemică), respectiv două până la finele anului 2020. În scenariul advers ajustat cu includerea taxei de lăcomie, nicio bancă nu ar mai avea capacitatea de a genera profit in orizontul de analiză, arată documentul obținut de HotNews.ro

BNR confirmă că taxa pe active nu este fundamentată economic și va aduce pierderi drastice in rândul băncilor.

De remercarcat că scrisoarea este semnată de Florin Georgescu, fost membru PSD, ministru de Finanțe în două guverne social-democrate. Mai trebuie precizat că pierderea estimată pentru anunl 2020, de 3,4 miliarde lei, anticipează creșterea dobânzii ROBOR. Taxa pe activele bancare a fost implementată tocmai pentru a “tempera ROBOR”, potrivit declarațiilor oficiale venite de la Guvern, însă datele notei de funadamentare a BNR arată exact opusul: dobânzile vor crește în urma acestei măsuri, iar creditarea se va restrânge și va avea costuri mai mari.

Taxa pe lacomie va duce la dezintermediere financiară. Creditele devin mai greu de contractat și mai scumpe, atât pentru populatie, companii, dar mai ales pentru statul român.

Potrivit șcenariului, băncile nu numai ca vor fi în pierdere, dar vor trebui să fie capitalizate de către actionari. Cum acționarii vor trebui să aducă bani de acasă, ca să plătească “taxa pe lăcomie”,  mulți vor reanaliza afacerile din România.

Hotnews menționează că scrisoarea a fost transmisă în faza de proiect a OUG privind măsurile fiscale.

Citește AICI scrisoare BNR către Ministerul Finanțelor.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)