Rezultatele testelor de stres vor fi anunțate pe 5 mai, ora 10:00. Băncile grecești au trecut testele de stres, potrivit informatiilor BankingNews.gr. Potrivit site-ului grec, Alpha Bank obtine cea mai bună performanță în testele de stres. Se pare ca cele mai slabe rezultate sunt inregistrate la Piraeus Bank.

Sistemul bancar grec va rămâne problematic până în 2019, spun analiștii

Și totuși, într-un scenariu negativ, va exista un acord cu privire la modul de îmbunătățire a structurii de capital a băncilor. În acest scenariu, teoretic, băncile grecești vor suferi o pierdere de 16 miliarde euro.

18 aprilie 2018/ Băncile grecești vor trece testul de stres al Băncii Centrale Europene și își vor demonstra stabilitatea financiară, a declarat directorul executiv al Băncii Naționale a Greciei (NBG), citat de presa elenă.

BCE va publica în luna mai testele de stres ale celor mai mari patru creditori din Grecia – Piraeus, NBG, Eurobank și Alpha – astfel încât băncile să aibă timp să-şi acopere eventualul deficit de capital înaintea înainte de încheierea celui de-al treilea program de salvare,  în august.

Toate băncile grecești vor trece testele de stres și rezultatele vor fi încurajatoare “, a spus Leonidas Fragiadakis.

Testele de stres, care au ca scop verificarea capitalului băncilor grecești înainte de ieșirea Atenei din programul de salvare de 86 de miliarde de euro, vor fi efectuate separat de testele de stress regulate ale altor bănci din zona euro.

Rezultatele testelor efectuate de 33 de creditori din alte țări din zona euro vor fi publicate pe 2 noiembrie.

Băncile grecești au fost recapitalizate de trei ori de la declanșarea crizei datoriilor, dar au încă datorii restante în valoare de 96 de miliarde de euro. Creditorii ar trebui să reducă suma lor la 65 de miliarde de euro până în 2019.

Leonidas Fragiadakis a explicat, de asemenea, că banca este în proces de negociere cu doi investitori chinezi pentru a vinde participația majoritară în sucursala de asigurări a Băncii Naționale de Asigurări după ce planul de vânzare a acesteia către compania olandeză EXIN nu a fost pus în aplicare.

“Discutăm detaliile procedurii astfel încât vânzarea să aibă loc cât mai curând posibil și cu un impact pozitiv asupra băncii”, a declarat Leonidas Fragiadakis.

Cele patru bănci care sunt supuse testelor de rezistență în acest moment au evoluat mult din 2015, când au fost testate ultima oară. De atunci, au acumulat capital nou de 15 miliarde de euro.

Cu toate acestea, în cazul în care cel puțin o bancă constată o problemă, alți creditori vor suferi, deoarece în cele din urmă operează pe aceeași piață. Iar dacă se constată o neregulă, aceasta va avea repercusiuni asupra reputației întregului sistem bancar.

Băncile grecești au cea mai mare pondere a creditelor neperformante în zona euro – 47%, potrivit ultimelor date ale Comisiei Europene. Acesta este un procent mult mai mare decât cel din Italia, de exemplu, de “doar” 12%.

Citeste şi

Europa atacă problema creditelor neperformante pe toate căile. CE şi BCE, noi propuneri pentru bănci. Legislaţia NPL-urilor din Romania nu permite adoptarea măsurilor propuse de Comisia Europeană

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)