Omul de afaceri Ion Tiriac a decis sa vanda participatia de 45,059% din titlurile UniCredit Tiriac Bank catre grupul italian UniCredit, actionar majoritar al bancii, in cadrul optiunii de exit convenite intre actionari, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare. Aceasta ar fi cea mai mare tranzactie din sistemul bancar romanesc dupa criza.

Ion Tiriac detine actiuni la UniCredit Tiriac Bank prin intermediul companiilor Redrum International Investments B.V. – 24,8310361% din capitalul social si Vesanio Trading Limited – 20,2286933% din capitalul social.

Publicatia italiana Messaggero scrie ca grupul italian a ajuns la un acord de principiu cu Ion Tiriac, urmand ca semnarea sa aiba loc intr-o saptamana, iar perfectarea tranzactiei sa aiba loc pana la Craciun.  Potrivit Messaggero, citat de Reuters, pentru participatia detinuta de Ion Tiriac, UniCredit va plati 700 milioane de euro, partial in numerar.

Contactat, omul de afaceri Ion Tiriac nu a dorit sa comenteze aceste informatii. De asemenea, Andrea Morawski, de la UniCredit Media Relations, din Italia, a declarat: “Nu avem de comemtat pe acest subiect, avand in vedere ca nu obisnuim sa comentam zvonuri de presa sau din piata”.

Ion Tiriac putea sa exercite anual optiunea de exit convenita cu UniCredit, atunci cand grupul italian a preluat operatiunile Bank Austria, care detinea HVB Romania SA. UniCredit Tiriac Bank a aparut prin fuziunea UniCredit Romania, HVB Bank Romania si Banca tiriac, proces care s-a finalizat in 2007.

Conform raportului anual pe 2012 al grupului italian UniCredit, potrivit standardelor IFRS, UniCredit Bank Austria, divizia internationala prin care grupul italian UniCredit controleaza majoritatea afacerilor pe care le are in regiune, raporteaza o detinere de 95,56% la UniCredit Tiriac Bank, desi dreptul de vot era de 50,6%. UniCredit a introdus mentiunea privind detinerea de 95,5% intrucat era obligata sa cumpere pachetul lui Ion Tiriac atunci cand omul de afaceri ar fi dorit sa exercite aceasta optiune.

La sfarsitul lui 2013, UniCredit Tiriac Bank se afla pe pozitia a patra in sistemul bancar, cu o cota de piata de circa 7%, dupa BCR, BRD si Banca Transilvania. Dupa iesirea omului de afaceri din actionariatul bancii grupul italian va analiza daca va mai pastra, cel putin pentru o perioada, denumirea UniCredit Tiriac Bank.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)