Adrian Câciu, MF

Ministerul Finanțelor lansează luni, 6 iunie, o nouă ofertă publică pentru vânzarea de titluri de stat FIDELIS pentru populație în lei și euro și cu scadențe între 1 și 3 ani, la Bursa de Valori București. Este a opta ofertă de titluri de stat derulată de Ministerul Finanțelor la bursă începând cu iulie 2020. Prin intermediul primelor șapte oferte derulate începând cu 2020, Ministerul Finanțelor a atras de la populație peste 11 miliarde lei (2,2 miliarde euro).

„Ministerul Finanțelor revine cu o nouă emisiune în cadrul Programului FIDELIS destinată investitorilor persoane fizice. În contextul economic actual, venim în întâmpinarea investitorilor prin oferirea unor dobânzi atractive, prin instrumente de economisire sigure și avem convingerea că împreună cu partenerii noștri putem asigura succesul unei noi emisiuni de titluri de stat pe piața de capital”, a declarat Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor.

Patru bănci partenere prin care persoanele fizice pot achiziționa titluri de stat

Persoanele fizice rezidente și nerezidente, cu vârsta peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, BRD – Groupe Societe Generale și Alpha Bank România, titluri de stat FIDELIS denominate în lei și în euro, în cadrul ofertei publice de vânzare derulate la Bursa de Valori București.

„Prin continuarea programului FIDELIS, Ministerul Finanțelor oferă românilor posibilitatea de a investi la randamente mai mari o parte din disponibilitățile bănești pe care le dețin. Investiția în titlurile de stat Fidelis poate fi un prim pas pe care mulți români îl pot face în lumea investițiilor, mai ales într-o perioadă cu inflație în creștere și în care băncile centrale majorează dobânzile cheie pentru a tempera această dinamică a inflației. Interesul din ce în ce mai mare al românilor pentru titlurile de stat FIDELIS se vede trimestrial și în creșterea numărului de investitori la BVB, care din 2020 a crescut cu aproape 66%, peste 34.400 conturi fiind deschise, până la aproape 88.000, potrivit statisticilor Fondului de Compensare a Investitorilor”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.

„Acest parteneriat între Ministerul Finanțelor și piața de capital din România poate fi măsurat și în valoarea rundelor de finanțare derulate de Statul Român prin programul FIDELIS, care a depășit 11 miliarde lei la finalul ofertei din luna aprilie. Accesibilitatea și ușurința de a fi lichidizate sunt două dintre avantajele titlurilor de stat FIDELIS. Accesibilitatea, prin faptul că pot fi subscrise prin intermediul rețelei celor patru bănci din consorțiu, dar și prin ceilalți intermediari, iar ușurința de a fi lichidizate, prin faptul că după listare, titlurile de stat pot fi tranzacționate în orice moment la BVB. Am observat un interes ridicat al investitorilor pentru tranzacționarea acestor titluri de stat, iar dovadă este valoarea tranzacțiilor realizate în piața secundară, care numai anul trecut a fost de aproape 900 milioane lei”, a afirmat Adrian Tănase, Directorul General al Bursei de Valori București.

 

Detaliile fiecărei emisiuni sunt disponibile în tabelul de mai jos:

 

Criteriu Emisiune lei scadență 2023 Emisiune lei scadență 2025 Emisiune euro scadență  2023 Emisiune euro scadență 2024
ISIN ROLUNKBTKVX6 ROKR9X7I5RZ9 ROQQWDQYQWI3 ROUSD4XBATR9
Simbol R2306A R2506A R2306AE R2406AE
Maturitate 24 iunie 2023 24 iunie 2025 24 iunie 2023 24 iunie 2024
Dobândă anuală 7,2% p.a. 7,8% p.a 1,40% p.a. 2,3% p.a.
Perioadă derulare 6 – 21 iunie 6 – 21 iunie 6 – 21 iunie 6 – 21 iunie
Valoare nominală/ titlu de stat 100 lei 100 lei 100 euro 100 euro
Suma minimă subscrisă 5.000 lei 5.000 lei 1.000 euro 1.000 euro

 

Alocarea titlurilor de stat subscrise în cadrul ofertei se va efectua la data alocării (21 iunie 2022), iar numărul final de titluri de stat oferite va fi stabilit de către emitent cu consultarea sindicatului de intermediere. Ordinele aferente subscrierilor alocate investitorilor pe baza subscrierilor validate de membrii sindicatului de intermediere/Participanții Eligibili vor fi înregistrate în sistemul de tranzacționare al BVB dedicat ofertelor publice (titluri de stat). Data estimată de intrare la tranzacționare este 27 iunie 2022.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)