Aplicarea legii privind conversia creditelor in valuta ale populatiei la cursul istoric ar determina scaderea monedei nationale cu 20% si ar genera pierderi companiilor de 20% la facturile incasate, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 – 10 miliarde de euro, a declarat Tomas Spurny, presedintele executiv al BCR, potrivit Agerpres.

Reprezentantul BCR considera ca in aceste conditii s-ar pune in mare dificultate functionarea sistemului.

“Saptamana viitoare, chiar in aceasta cladire (Palatul Parlamentului) s-ar putea sa avem un vot pe o lege privind conversia creditelor in valuta la cursul istoric. (…) Daca asta se intampla, daca o lege va permite o astfel de conversie, moneda locala se va prabusi precum celebrul boxer Roky in prima runda a meciului, la inceputul filmului. Deprecierea leului va fi de aproximativ 20%, iar impactul asupra capitalului sistemului bancar va fi de aproximativ 9 – 10 miliarde de euro”, a spus oficialul BCR.

El a precizat ca, in acest moment, la nivelul sistemului bancar, portofoliul de credite in valuta acordate persoanelor fizice se ridica la 45 de miliarde de euro, iar convertirea acestor credite in lei la cursul istoric ar presupune refinantarea acestor credite, ceea ce ar duce la deprecierea accelerata a monedei nationale.

“Nu sunt sustinator al creditarii in valuta, nu am fost niciodata ca bancher, si nu am dat niciodata un credit in moneda straina unui client in banca pe care am condus-o. Am stopat acordarea creditelor in valuta pentru populatie la BCR in septembrie 2012”, a mai spus Spurny.

Oficialul BCR a adaugat ca deprecierea monedei cu 20% va genera, imediat, pierderi companiilor in acelasi procent la facturile incasate, dar si din faptul ca 70% din datoriile firmelor din Romania sunt denominate in euro.

El a mai spus ca, in Ungaria, desi masura luata de autoritati nu a fost la fel de dura, moneda nationala a pierdut 20% din valoare, economia nu a crescut, iar statul va avea dificultati in urmatorii cinci ani pentru a convinge populatia ca exista democratie, crestere sustenabila si ca exista o convergenta reala catre standardul de viata din Uniunea Europeana.

“Daca vrem sa eliminam acest risc trebuie sa avem o alta platforma de discutii in urmatorii 2 – 3 ani, dar daca vrem sa facem asta saptamana viitoare vom avea turbulente serioase in mediul economic din Romania”, a mai spus presedintele executiv al BCR.

Tomas Spurny a adaugat ca, in acest moment, nivelul creditelor neperformante din Romania se ridica la 20%, iar acest aspect trebuie rezolvat de banci, prin vanzarea acestor portofolii, pentru a se putea concentra pe activitatea de baza.

“Atata timp cat bancile din Romania au 20% credite neperformante in bilanturi, nu va fi crestere, pentru ca bancile nu vor face nimic decat sa se lupte cu aceasta problema. Cred ca anul acesta, procentul va scadea semnificativ pentru ca, in final, bancile sa rezolve problema”, a mai spus reprezentantul BCR. El a precizat ca sectorul bancar din Romania este bine capitalizat, astfel incat chiar daca bancile nu ar recupera niciun ban din creditele neperformante, efortul ar fi mai usor de suportat decat conversia creditelor la cursul istoric.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)