BRD, CEC Bank, Marfin Bank, Intesa Sanpaolo Bank si Carpatica sunt bancile care detin in prezent cardurile standard de credit, cu cele mai mici dobanzi anuale efective (DAE). Aprobat de unele banci chiar si intr-o singura zi, cardul de credit are costuri ridicate.

 

1. BRD – 17,65% DAE

Astfel,  BRD practica pentru cardul de credit Punct Card o dobanda anuala efectiva de 17,65%, atat pentru platile facute la comercianti, cat si pentru retragerile de numerar.
Suma minima de rambursat lunar poate fi cuprinsa intre 25 si 500 de lei, in functie de suma trasa, iar perioada maxima de gratie este de 60 de zile. Penalizarile de intarziere aplicate la plata sumei minime sunt de 2% peste rata dobanzii curente.

In ceea ce priveste costurile, taxa de emitere a cardului este de 20 de lei, iar taxa de administrare de 25 de lei/an.

Comisionul de retragere numerar de la ATM-urile BRD este de 0,5%, minim 2 lei, iar cel de retragere de la ATM-urile altor banci, de 1% + 3,5 lei.

2. CEC Bank – 18,8% DAE
CEC Bank are in portofoliul cardul de credit MasterCard CEC pentru care practica o DAE de 18,8%, atat pentru tranzactiile la comercianti, cat si pentru retragerea numerarului de la ATM.

Suma minima de rambursat lunar este de 2,5% din suma utilizata, iar perioada maxima de gratie este de 59 de zile, doar in ceea ce priveste platile la comercianti, nu si retragerile de numerar.

Penalizarile de intarziere la plata sumei minime sunt de 31% pe an sau 2% peste rata dobanzii, in functie de conditiile stabilite in contract.

Referitor la costurile generate de MasterCard CEC, taxa de emitere este zero lei, iar cea de administrare de 2,5 lei/luna.

Comisioanul de retragere numerar de la ATM-urile bancii este de 1%, minim 2 lei, iar cel de retragere de la alta banca, de 1%+3 lei.

3. Marfin Bank, DAE de 19,18%
Pe urmatoarea pozitie a clasamentului bancilor care detin in portofoliu carduri de credit cu cele mai mici DAE se situeaza Marfin Bank, cu cardul Marfin Classic.

Pentru acest card, DAE practicata atat pentru tranzactiile la comercianti, cat si pentru retragerile de numerar este de 19,18%.

Suma minima de rambursat lunar din cea imprumutata este de 5%, minimum 10 lei, iar perioada maxima de gratie este de 50 de zile.

Taxa de emitere si cea de administrare a cardului este de zero lei, iar comisioanele de retragere atat de la ATM-ul bancii, cat si de la alt ATM este de 2,75%, minimum 10 lei.

4. Intesa Sanpaolo Bank, DAE 19,76%
Intesa Sanpaolo Bank este urmatoarea clasata in topul bancilor care ofera carduri de credit cu cele mai mici dobanzi, afisand o DAE de 19,76%, pentru retrageri si plati.

Perioada maxima de gratie este de 45 de zile, iar suma minima de rambursat lunar este de 5% din cea cheltuita, la care se adauga comisioanele si dobanzile aferente.

Penalizarie de intarziere la plata sumei minime sunt de 30% pe an.

In ceea ce priveste taxele si comisioanele, acestea sunt de 15 lei, taxa de emitere, 30 lei/an taxa de administrare si 1%, plus 4 lei comisioanul de retragere, fie de la ATM-urile bancii, fie de la alte ATM-uri.

5. Carpatica – 22,67% DAE

Carpatica are in portofoliu cardul de credit Visa Smart, pentru care practica o DAE de 22,67%.
Suma minima de rambursat lunar este de 5% din cea utilizata, la care se adauga dobanzile si comisioanele aferente. Perioada maxima de gratie este de 55 de zile. Banca nu afiseaza penalizarile aplicate la intarzierea sumei minime de plata.

Referitor la taxe si comisoane, taxa de emitere a cardului este de 30 de lei, iar cea de administrare, de 40 de lei/an.

Comisionul de retragere numerar de la ATM-urile proprii este de 1%, minim 5 lei, iar de la cele ale altor banci, de 1,5%, plus 5 lei.

 

SURSA

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)