Chiar daca unele banci au renuntat la creditele de nevoi personale in euro, romanii inca prefera un astfel de imprumut. Posibilitatea de a obtine un credit rapid ( in 24 de ore, asa cum se promoveaza unele banci), fara garantii imobiliare, uneori si fara asigurari de viata platite de catre clienti, plaseaza finantarile de nevoi personale fara ipoteca in fruntea clasamentului celor mai solicitate imprumuturi.

Bancile promoveaza in prezent creditele de nevoi personale in lei (vezi ofertele BCR, BRD sau Volksbank), insa clientii vor sa stie “ce banca ofera un imprumut in euro, rapid si cu rata mica, de furnica” asa cum ne scrie Maria O. din Bucuresti.

Chiar daca multe institutii au renuntat la creditele de nevoi personale in euro (CEC Bank, BCR, Volksbank, Millennium Bank, Raiffesien Bank, Otp Bank sau Banca Transilvania), piata bancara detine inca produse atractive in moneda unica europeana pentru satisfacerea unor nevoi curente si imediate.

Asa ca trecem in “revista” cateva exemple de credite de consum, imprumuturi ce se pot accesa pe o perioada maxima de 5 ani (60 luni).

Luam “Cazul Maria” si vom analiza un credit de nevoi fara garantii, in euro, pe o perioada maxima in valoarea de 5.500 euro. Ca si Maria, clientii isi doresc sa stie rata lunara pe care o vor achita, in cazul in care banca o sa-i acorde imprumutul. Tocmai din acest motiv, BankingNews.ro va prezenta rata lunara, incluzand si costurile aferente creditului, respectiv comisioanele percepute de banca.

Personal Loan de la Intesa Sanpaolo Bank Romania este un imprumut de nevoi personale, in lei sau euro. Pentru Creditul de nevoi personale fara garantii reale in valoare de 5.500 Euro pe o perioada de 5 ani, rata estimata este de 120,20 euro, cu DAE de 13.1%/an. Costurile creditului sunt urmatoarele: 150 lei comision analiza (valoare fixa) si 1,25 lei/ pe luna, costurile aferente unui cont curent standard.

Banca Comerciala Carpatica ofera clientilor uun credit fara ipoteca in euro sau lei. In cazul exemplului nostru, pentru 5.500 de euro, pe 5 ani, rata lunara va fi de 125 euro/luna. Creditul are atasat asigurare de viata si somaj, iar costurile acestora sunt suportate de catre banca. Comision de analiza dosar de credit este de 50 RON/dosar sau 75 euro.

De la Piraeus Bank poti accesa un credit de nevoi personale “cu comisioane” si “fara comisioane”. Banca iti propune un produs intitulat “Simplu de luat”, un credit fara garantii reale pe 5 ani in lei sau euro, insa costurile difera.

In cazul unui imprumut in euro,  “fara comisioane”, banca percepe o DAE de 14,61%. Rata lunara perceputa pentru un credit de 5.500 euro, pe o perioada de 60 luni va fi de 127 euro. In acest caz banca percepe doar un comision  unic pentru servicii prestate la cererea imprumutantului, in valoare de 30 euro. Pentru imprumutul “cu comisioane”, in aceleasi conditii, banca iti va percepe lunar o rata lunara de 135 euro. Dobanda efectiva practicata de banca in acest caz este de 14.83 %/an. Piraeus Bank percepe in acest caz un comision lunar de administrare credit in valoare de 0.35% aplicat la soldul lunar al creditului si un comision unic pentru servicii prestate la cerere de 30 euro. Banca nu percepe comisioan analiza dosar.

La BRD poti sa accesezi un credit de nevoi personale Expresso, fara garantii si cu rate egale, tot pe 5 ani. La aceeasi suma – 5.500 de euro – rata ta lunara va fi in jur de 130 euro.  Costurile creditului Expresso iti vor scoate din buzunar un comisioan dosar de 50 euro si un comision de administrare lunar de 0.4% aplicat la  sold. DAE in acest caz este de 13,72%/an.

La Alpha Bank gasesti un “Credit Rapid”, asa cum precizeaza banca. Pentru un imprumut pe 5 ani (60 luni) banca percepe o dobanda efectiva de 15,94%/an. Pentru un imprumut de 5.500 euro, rata lunara va fi in jur de 135 euro. Costurile acestui imprumut sunt comisionul de analiza (55 euro) si comisionul lunar de administrare credit, 0,35%.

TOP 5 credite nevoi personale in euro, in functie rata lunara platita

1. Intesa San Paolo Bank – Personal Loan – 120 euro (rata lunara)
2. Banca Comerciala Carpatica – Credit fara ipoteca – 120 euro
3. Piraeus Bank – fara comisioane – 127 euro
4. BRD  – Expresso – 130 euro
5. Alpha Bank –  Credit Rapid – 135 euro

INFO CERERE CREDITE  – 2012

Datele culese de platforma independenta VreauCredit.ro indica faptul ca, in 2012, cel mai accesat tip de credit a fost cel de nevoi personale (39,56 % din total), pe locul doi situandu-se creditul pentru prima casa (13,52%). Urmatoarele locuri sunt ocupate in ordine de creditul auto (12,15%), refinantare nevoi personale (8,32%) si creditul de nevoi personale cu ipotecă (4,82%).

Gabriela Dinu

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)