Criza din zona Euro, pierderile masive pe segmentul creditarii, accesul blocat la lichiditati si capital, precum si cresterea ingerintelor politice sunt cele mai mari amenintari posibile pentru industria financiara globala dintr-o lista de 30 identificata de raportul anual “Banana Skins”. Sondajul, realizat de Centrul pentru Studiul Inovatiei Financiare din Londra in asociere cu compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC), se bazeaza pe raspunsurile a mai mult de 700 de bancheri, membri ai autoritatilor de reglementare si analisti din 58 de tari. Nivelul de ingrijorare cu privire la perspectivele sectorului financiar este la cele mai inalte cote de la inceperea acestor studii in urma cu 13 ani. Multi respondenti se asteapta la un nou val de falimente bancare si nationalizari.

Principala cauza a acestei ingrijorari o reprezinta criza din zona euro, care ar putea duce la intrarea in incapacitate de plata a mai multor tari. Socul unui colaps al zonei euro ar afecta nu doar bancile europene, ci si cele din alte regiuni. Bancherii din tari precum Statele Unite, Canada, China, Argentina sau Australia au asezat criza din zona euro pe primul loc intre ingrijorarile lor.

Prima consecinta a unei prabusiri a zonei euro ar fi pierderi masive din credite, risc care a fost identificat pe locul 2 de catre bancheri. Acest lucru ar fi urmat de o criza de finantare, bancile avand accesul blocat la lichiditati si capital (riscurile 3 si 4).

Pentru a completa acest tablou, cresterea ingerintelor politice (nr. 5) si inasprirea cadrului de reglementare (nr. 6) sunt alte riscuri majore identificate de catre respondenti. Desi initiativele de reglementare sunt menite sa puna capat crizelor bancare, acestea reprezinta de asemenea un cost aditional si deturneaza bancile de la obiectivele lor, ingreunandu-le misiunea de a asigura finantarea economiei.

Ingrijorarea cu privire la capacitatea bancilor de a gasi o cale de iesire din criza este de asemenea ridicata: slabiciunile in guvernanta corporativa (9) si riscul de management (10) sunt prezente intre primele 10 riscuri percepute la nivel global. Un risc in crestere este cel legat de continuitatea afacerilor (pe locul 12 fata de pozitia 21 in editia precedenta), risc legat de capacitatea sistemului bancar de a supravietui unui esec major al unei institutii financiare.

„In actualul context, foarte multe banci vor avea probleme in a genera venituri adecvate din toate segmentele in care activeaza. Bancile vor fi nevoite sa-si refaca modelul de afaceri, iar noi reduceri de personal in sectorul financiar par inevitabile, pe masura ce bancile vor cauta sa-si reduca cheltuielile”, a declarat Dan Iancu, partener, Servicii de Consultanta pentru Management, PwC Romania.
.
Pentru prima data, sondajul Banana Skins a indicat faptul ca perspectiva asupra riscurilor este mai buna in economiile emergente decat in statele dezvoltate. Respondentii din America Latina, Africa, Asia si Orientul Indepartat sunt mai increzatori in perspectivele pietelor lor decat cei din America de Nord si Europa, ca urmare a ritmurilor mai ridicate de crestere, cu toate ca si statele emergente se vad vulnerabile la socurile financiare globale. Cu toate acestea, sondajul a aratat ca ingrijorarile asupra perspectivelor Chinei sunt in crestere, pe masura ce cresterea economica incetineste, iar bancile trebuie sa faca fata unor presiuni in crestere.

Seria de rapoarte “Banana Skins” a CSFI include analize periodice a peisajului de risc in sectorul financiar.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)