Studiul “Cei mai doriţi angajatori în 2020”, realizat de compania Catalyst Solutions, a analizat și apoi a desemnat cei mai doriți angajatori din România. Studiul pune în valoare perceptiile și așteptările candidaților cu privire la piața fortei de muncă din țara noastră.

Catalyst Solutions a realizat “Cei mai doriți angajatori 2020”, pe un eșantion de 19.281 respondenți. Numărul de respondenți este format din candidați cu studii superioare, atât juniori, cât și candidați cu experiență din toată țara, cu profil Business, IT&C, Inginerie, Științe Sociale și Medical/Farma.

Studiul reprezintă cel mai complex instrument de referință din piața care măsoară nivelul de atractivitate al angajatorilor din România și oferă o înțelegere a comportamentului candidaților și așteptările acestora în raport cu angajatorii locali.

Topul Celor Mai Doriți Angajatori este realizat la nivel național, pe baza a 19.281 de răspunsuri libere, neasistate ale respondenților întrebați care sunt top 5 companii din România pentru care și-ar dori să lucreze.

Rezultatele studiului ”Cei mai doriți angajatori 2020”, desfășurat în perioada februarie-mai a acestui an, arată că 1 din 3 angajatori prezenți în top activează în industria IT&C, iar alți 30% provin din industriile Banking și Automotive. Companiile din Retail au înregistrat o creștere semnificativă în topul celor mai doriți angajatori comparativ cu anul 2019. Fie că vorbim de retaileri online sau de marile rețele de magazine, angajații acestor companii au rămas în linia întâi în ultimele luni asigurând accesul la bunurile de strictă necesitate.

TOP cele mai apreciate bănci pe piața muncii

Ca în fiecare an, printre companiile căutate pe piața muncii se numără companiile ce activează în piața de banking. În 2020, păstrarea unui echilibru între viața personală și cea profesională a fost cel mai important obiectiv profesional în rândul candidaților din banking.

CINCI bănci prezente în TOP 20

TOP-ul realizat de compania Catalyst cuprinde doar șase companii din piața bancară regăsim in TOP 100.

ING România se situează pe locul 8, iar în Top 10 Cei mai doriți angajatori din industria Banking/Insurance banca ocupă primul loc.

În TOP 20 regăsim cinci companii de banking – ING Bank – locul 8, Banca Transilvania – locul 11, Raiffesen Bank- 15, BCR- locul 17 și BRD – locul 19. UniCredit Bank ocupă poziția 51.

  1. ING Romania
  2. Banca Transilvania
  3. Raiffeisen Bank
  4. BCR
  5. BRD
  6. UniCredit Bank

Ce caută angajații din banking la angajatorul lor

Unul dintre avantajele muncii in banking- dinamismul pieței și promptitudinea cu care băncile, răspund, de cele mai multe ori, nevoilor angajaților. Angajații din banking nu pun accentul doar pe un salariu atractiv, ci își doresc și alte beneficii, dar și mai multe oportunități de creștere pe plan profesional. Iar toate acestea fac din anagajatori

Top 5 obiective profesionale ale candidaților în 2020

Similar cu datele din 2018, păstrarea unui echilibru între viața personală și cea profesională rămâne în continuare cel mai important obiectiv profesional în rândul candidaților. În același timp, atingerea unui nivel salarial superior reprezintă al doilea cel mai menționat obiectiv profesional pentru viitorii 3 ani. În ceea ce privește următoarele 3 obiective, acestea fac referire la procesele de dezvoltare și creștere în carieră, aspecte care ar trebui sa fie evidențiate de către angajatorii care susțin si încurajează programele de învățare și dezvoltare ale propriilor angajați.

Top 5 motive pentru care respondenții au părăsit locul de muncă anterior

O dimensiune nouă introdusă și analizată anul acesta, se referă la motivele pentru care respondenții au părăsit locul de muncă anterior. Din numărul mare de motive specificate, nemulțumirea față nivelul salarial a reprezentat pentru 35,4% dintre respondenți principalul motiv. Întrebați ulterior care a fost procentul minim de creștere salarială dorit, cei mai mulți au indicat 16-20% și 26-30%.

Dacă luăm în considerare și obiectivele profesionale de mai sus pe care le urmăresc candidații, atunci observăm că lipsa oportunităților de avansare în cadrul companiei reprezintă un motiv bine întemeiat pentru care angajații decid să părăsească locul de muncă.

Top 10 cei mai importanți factori în alegerea angajatorului

Studiul Cei Mai Doriți Angajatori oferă informații cu privire la factorii care stau la baza deciziei în funcție de care candidații își aleg compania preferată. Pe o scală de la 1 la 5, respondenții au evaluat cât de important este fiecare factor în procesul lor de decizie. În opinia participanților la studiu toți factorii menționați au un rol destul de important în momentul în care aleg angajatorul pentru care doresc să lucreze.

Topul celor mai importanți factori nu reprezintă modificări față de anul trecut. Primii 3 rămân a fi recunoașterea performanțelor angajaților, prezența unei atmosfere de lucru plăcută, prietenoasă și existența unor manageri/lideri care încurajează și susțin dezvoltarea angajaților. Asigurarea unui loc de muncă sigur se pare că a devenit un factor mai puternic în procesul de analiză al angajatorilor, urcând câteva trepte anul acesta față de 2019.

Topul Celor Mai Doriți Angajatori este realizat la nivel național, pe baza a 19.281 de răspunsuri libere, neasistate ale respondenților întrebați care sunt top 5 companii din România pentru care și-ar dori să lucreze.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)