[dropcap]B[/dropcap]anca Transilvania si-a consolidat in 2012 pozitia a treia, in Top banci dupa active. UniCredit Tiriac Bank a reusit sa prinda top 5, ING Bank a urcat pana pe locul 8, in timp ce grecii de la Alpha Bank si Bancpost au continuat sa piarda cota de piata. Acestea sunt cele mai semnificative mutari in top, potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar.

TOP banci dupa active in 2012

[dropcap]BCR[/dropcap] nu-si poate pierde prea curand prima pozitie, insa cota sa de piata a alunecat al treilea an consecutiv, situandu-se sub pragul de 20%.

[dropcap]BRD[/dropcap] s-a apropiat de cota de 13%, in patru ani de criza pierzand circa un punct procentual la nivelul cotei de piata.

[dropcap]Banca Transilvania[/dropcap] isi consolideaza statutul de surpriza pozitiva reusind cresteri notabile ale cotei dupa active de la un an la altul fara sa-si compromita profitul care in 2012 a sarit cu 40%, pana la 320 mil. lei.

[dropcap]CEC Bank[/dropcap] se situeaza pe locul al patrulea si numara o cota de piata dupa active in crestere cu un punct procentual fata de 2009, trecand de 7%.

[dropcap]UniCredit Tiriac Bank[/dropcap] a trecut pe locul cinci, apropiindu-se pentru prima data de pragul de 7% cota de piata. Banca a castigat pe parcursul crizei aproape un punct procentual, fiind printre putinele care a raportat cresteri anuale de doua cifre ale soldului creditelor.

[dropcap]Raiffeisen Bank[/dropcap] coboara o treapta pana pe locul 6, rezultatele din ultimul an confirma ca preocuparea principala este profitul, banca pozitionandu-se in cursul anului trecut drept cea mai profitabila institutie de credit.

[dropcap]Volksbank[/dropcap], institutia de credit de pe locul sapte, continua eforturile de revenire, concentrandu-si eforturile pe atragerea de resurse locale cu scopul echilibrarii bilantului.

[dropcap]ING Bank[/dropcap] a ajuns pe pozitia a opta, castigand in ultimii ani peste un punct procentual la cota de piata fata de 2009.

[dropcap]Alpha Bank si Bancpost[/dropcap]Ultimele doua pozitii din top 10 sunt ocupate de doua banci grecesti. Cele doua banci au inregistrat scaderi de cota. Alpha Bank a pierdut circa doua puncte procentuale fata de 2009, iar Bancpost a devenit un model de stabilitate a resurselor atrase de la clienti chiar si cu costul unor dobanzi impovaratoare.

Pe baza cotelor de piata de la sfarsitul lui 2012, fuziunea dintre Bancpost (Eurobank) si Banca Romaneasca (NBG) va conduce la formarea unei banci cu o cota de piata de 5,2% care i-ar permite sa se situeze pe pozitia a saptea in clasamentul activelor. Informatii suplimentare, la www.zf.ro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)