Institutiile financiare europene ar avea nevoie de fonduri suplimentare de 1.000 de miliarde de euro, in cazul in care ar izbucni o noua criza financiara, scrie presa franceza, care citeaza un studiu al Centrului de Management al Riscului, de la Universitatea din Lausanne, Elvetia.
Pentru a ajunge la un nivel de solvabilitate “adecvat”, bancile, asiguratorii si societatile de investitii din Europa ar avea nevoie de fonduri de 1.000 de miliarde de euro, cifra la care elvetienii au ajuns tinand cont de un indice SRisk, care permite evaluarea necesitatilor de finantare ale bancilor in cazul unei crize. “Modelul nostru descrie riscul sistemic ca fiind necesarul de capital de care ar avea nevoie bancile pentru a se refinanta in cazul in care ar avea loc o noua criza financiara” spun cercetatorii de la Lausanne.

Autorii studiului au luat in calcul 416 institutii financiare europene, iar metoda folosita se refera la ponderarea costului revenirii la indicatorii de solvabilitate in functie de marimea bancii sau de gradul ei de indatorare. De aceea, autorii studiului cred ca, de exemplu, Grecia ar fi mai putin riscanta decat Germania, Franta sau Elvetia. Pe de alta parte, Franta ar fi tara unde acel indice SRisk ar fi cel mai ridicat, de doua ori mai ridicat decat in cazul Germaniei.

Ce inseamna criza in acceptiunea elvetienilor: o cadere cu 40% a burselor in termen de sase luni.

In topul celor mai “expuse” 10 institutii de credit de pe continent se afla si banci-mama ale unor institutii de credit din Romania. Astfel, Societe Generale, care detine BRD, ar avea nevoie de aproape 50 de miliarde de euro, fiind pe locul cinci in clasamentul elvetienilor. ING, care opereaza direct in Romania, ar fi nevoita sa atraga 43,5 miliarde de euro, fiind plasata pe locul 7 in clasament. O pozitie mai jos se afla Unicredit, banca-mama a Unicredit Tiriac Bank, care ar avea nevoie de 28,5 miliarde de euro.

Iata un top 10 al bancilor care ar avea nevoie de cele mai multe lichiditati, in cazul in care va izbucni o astfel de criza:

 

Banca                                                                                                                                      SRISK              Capitalizare

(mld E)                 (mld E)

Credit Agricole SA 81.036 20.38
  Deutsche Bank AG 78.712 34.56
  Barclays PLC 69.463 42.87
  BNP Paribas 58.830 62.46
  Societe Generale 49.651 27.84
  Royal Bank of Scotland Group PLC 46.354 45.05
  INGGroepNV 43.573 33.68
  UniCredit SpA 28.484 26.48
  Banco Santander SA 26.968 62.76
  Commerzbank AG 26.916 10.05
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)