Profitul industriei bancare din România este în scădere în primele nouă luni, raportat la aceeași perioadă a anului trecut.

Profitul net agregat al sistemului bancar s-a diminuat cu 13.2% în primele 9 luni, față de aceeasi periuaoda din 2018, pana la la 5 miliarde lei (anualizat).

Rezultatele băncilor au fost afectate cu precădere de taxa pe active, dar și ca urmare a constituirii unor provizioane legate de activitatea desfășurată de Băncile pentru Locuințe, vezi cazul BCR.

În primele nouă luni din 2018, cele 34 de bănci din România obţineau un profit net cumulat de aproape 5,88 miliarde de lei. null

Cele mai profitabile bănci în primele 9 luni din 2019

  1. Banca Transilvania – profit net 1.385,04 milioane lei

2. BRD – profit net de 1.226 milioane lei
*date grup

3. ING Bank – profit net de 599 de milioane de lei

4. UniCredit – profit de aprox. 560 mil. lei

5. Raiffeisen Bank – profit net de 536 milioane de lei

6. BCR – profit net de 348,8 milioane de lei

7. Apha Bank România – profit brut aprox. 50 milioane lei

8. Patria Bank – profit net de 5,8 mil lei

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)