Consiliul Concurentei a lansat un raport al comisionelor percepute de banci, in care se spune clar ca nivelul acestora in Romania este unul ridicat, in raport cu celelalatte state din UE. Analiza citeaza in acest sens, o un studiu al Comisiei Europene din 2009, care arata ca, eliberarea tara noastra se situeaza pe locul patru in topul tarilor cu cele mai mari costuri aferente unui cont de plati.

Comisioanele bancare analizate privesc: administrarea lunara a contului, extrasului de cont, internet banking, administrarea cardului de debit, retragerea de numerar (de la ATM propriu sau al altei banci) si tranzactiile internationale.

Din raport, se observa ca in afara de Marfin si Banca Transilvania, toate celelalte banci au taxe de cel putin 2,5 lei/luna pentru administrarea lunara a unui cont curent de baza

Cele mai mari costuri lunare de administrare a unui cont curent sunt percepute in Romania de catre UniCredit tiriac Bank, de 7,5 lei, urmata de OTP Bank, cu 5 lei, in timp ce Banca Transilvania si Marfin Bank nu taxeaza clientii pentru acest serviciu, potrivit unui raport al Consiliului Concurentei.

Cele mai mari comisione de administrare cont curent: UniCredit Tiriac Bank si OTP Bank

In topul celor mai mari comisioane se regasesc de asemenea BCR, cu 4,5 lei/luna, si BRD, cu 0,8 euro (circa 3,55 lei), iar Volksbank, Banca Româneasca, ProCredit Bank si Credit Europe Bank se situeaza pe palierul de mijloc, cu o taxa lunara de 3 lei, reiese din raportul “Evolutia concurentei in sectoare cheie – 2014”, realizat de Consiliul Concurentei.

Cele mai mici comisioane

Cele mai mici comisioane, de 2 lei/luna, sunt percepute de ING Bank si Libra Internet Bank, urmate de Raiffeisen Bank, CEC Bank, Bancpost, Alpha Bank, Piraeus Bank si Banca Comerciala Carpatica, cu 2,5 lei/luna, potrivit datelor bancilor prezentate de Mediafax.

Interogare sold: Libra si Carpatica, cele mai mari costuri

In ceea ce priveste taxarea clientilor pentru interogarea soldului la bancomatele proprii, Libra Bank si Carpatica au cele mai mari comisioane, de 1 leu pe operatiune, in timp ce Volksbank, Piraeus, Credit Europe si Marfin au acest serviciu gratuit, pentru ultimele trei banci fiind valabil si in cazul altor bancomate.

BCR si BRD, cele mai mici costuri

Alpha, Banca Româneasca si ProCredit taxeaza clientii proprii cu 0,5 lei/interogare, iar cele mai multe institutii de credit au comisionul situat la 0,3 lei. BCR si BRD au cel mai mic comision in acest caz, de 0,2 lei, respectiv 0,5 euro (circa 0,2 lei).

Interogare sold la alte bancomate: BRD conduce

Pe de alta parte, BRD are cel mai mare comision pentru interogarea soldului la alte bancomate, de 1 euro (circa 4,4 lei), urmata de BCR si ING Bank cu 2,5 lei fiecare si Carpatica, cu 1,8 lei/operatiune. OTP taxeaza cel mai putin verificarea soldului la alte bancomate, cu 0,3 lei.

“Pentru retragerea de numerar in lei de la ATM-urile proprii, doar banci precum Banca Transilvania, ING Bank sau Marfin Bank nu percep comision. Cele mai multe banci percep un comision de 0,2%, maximul de 0,25% fiind utilizat doar de BCR si Bancpost”, se spune in documentul Concurentei, pe baza datelor bancilor valabile la 1 octombrie.

In segmentul inferior al comisioanelor se plaseaza si CEC Bank, cu 0,1% din suma retrasa de la bancomatele proprii.

In ceea ce priveste retragerea de numerar de la un ATM din afara retelei proprii, comisioanele incasate de banci de la clientii persoane fizice variaza mai mult fata de situatia precedenta.

Astfel, primele doua banci din sistemul bancar, respectiv BCR si BRD, au cele mai ridicate taxe pentru aceste operatiuni, de 1% plus 6 lei pentru o tranzactie in cazul BCR si de 1% plus 4 lei in cazul BRD. Cele mai multe banci se incadreaza intr-un tarif de 0,5% plus 2,5 lei, dar sunt si niveluri ceva mai ridicate, de 0,5% plus 3,5 lei la CEC Bank, 0,75% plus 2,5 lei la Libra Bank, 1% in cazul Raiffeisen (dar minim 2,5 euro) si 1% plus 2,5 lei la UniCredit si Marfin.

De asemena raportul mai evidentiaza ca bancile din Romania taxeaza inclusiv serviciul de Internet Banking, care în majoritatea statelor europene este gratis. Tariful mediu la noi se situeaza la 1 e/luna.
Cel mai mare tarif este perceput de OTP Bank, in valoare de € 1,5/luna, dar sunt si banci unde
acest serviciu este oferit gratuit pentru clientii: Unicredit Tiriac Bank, Banca Romaneasca,
Libra Internet Bank, Credit Europe Bank si Marfin Bank.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)