Dupa decizia BNR de reducere a dobanzii cheie la minimul istoric, bancile au dus dobanzile la creditele imobilaire in lei pana la pragul de 6%. La nivelul pietei bancare, dobanda anuala efectiva – DAE –  la creditele imobiliare in lei ajungea la 7,3% pe an in august, fiind cu aproape 1,5 puncte procentuale sub nivelul de la inceputul anului, potrivit celor mai recente date publicate de BNR.

Potrivt unei analize ZF, ING afiseaza cea mai mica dobanda efectiva, de 6,8% pe an, care a ramas insa neschimbata fata de jumatatea lunii septembrie. Grecii de la Alpha Bank vin insa puternic din urma si au in prezent o dobanda efectiva usor peste 6,8% pe an, dupa ce au taiat 0,6 puncte procentuale din costul imprumuturilor la sfarsitul lunii trecute.

Pe locul trei intalnim singura banca romanesca din sistem, CEC Bank, cu o DAE de 7,2%.  Locurile patru si respectiv cinci in clasamentul celor mai ieftine credite imobiliare standard in lei sunt ocupate de Banca Transilvania si BCR, cu dobanzi de 7,4% pe an si respectiv 7,55% pe an.
Putine banci au trecut insa mai departe de ajustarea dobanzilor la evolutia indicatorilor de pe piata monetara, respectiv sa taie si din marjele fixe aplicate peste Robor.
CALCUL:
Un client cu un credit de 180.000 de lei – circa 40.000 de euro contractat pe 30 de ani plateste o rata lunara cuprinsa intre 1.130 de lei la ING Bank si si 1.220 de lei la BCR, conform celor mai bune cinci oferte standard afisate de bancile locale.
Topul celor mai bune credite imobiliare standard in lei

1. ING Bank – DAE: 6,8% – rata lunara (cazul prezentat) – 1130 lei
2. Alpha Bank – DAE: 6,8% – rata lunara – 1140 lei
3. CEC Bank – DAE: 7,2% – rata lunara –  1170 lei
4. Banca Transilvania – DAE: 7,4% – rata lunara – 1215 lei
5. BCR – DAE: 7,55% – rata lunara – 1220 lei

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)