Trei ani de criza imobiliara au trimis in insolventa 17 dezvoltatori de ansambluri rezidentiale din Bucuresti care au pornit constructia a nu mai putin de 13.000 de locuinte, scrie www.fin.ro. In majoritatea cazurilor, in spatele acestori investitii au stat finantatori din sistemul bancar. Potrivit analistilor Parker Lewis, citati de www.fin.ro, insolventele au inceput sa aiba o incidenta din ce in ce mai mare incepand din a doua jumatate a anului 2010.

Prima pozitie in top zece al bancilor cu cele mai neinspirate investitii rezidentiale este ocupata de Raiffeisen Bank, care a finantat achizitia terenului pentru ansamblul Buftea de circa 6.000 unitati locative dezvoltat de EFG Crevedia Development.

Pe locul doi in topul celor mai slabe afaceri rezidentiale se afla Bank of Cyprus, institutie care a finantat doua ansambluri totalizand 1.629 de unitati si care au intrat in insolventa: Sigma Residence, dezvoltat de Sigma Proiect Development si My Dream (Plus Development).

Pe pozitia a treia se afla Piraeus Bank, implicata in finantarea scandalosului Planorama dar si a complexului dezvoltat de catre turcii de la Ozer in Sinaia (Bellewiev). In total, cele doua ansambluri falimentare totalizeaza 1.438 unitati locative.

Top 10 banci cu cele mai neinspirate investitii rezidentiale

Banca Dezvoltatori Nr.locuinte finantate
1 Raiffeisen EFG Crevedia Development

6.000

2 Bank of Cyprus Sigma Proiect Development, Plus Development

1.629

3 Piraeus Bank Eurohabitat, Ozer Construction

1.438

4 Alpha Bank ECDC, Ibiza Sol, Cooper Beach

1.218

5 La Caixa Gea-Prasa, CP Grupo

648

6 BCR Terra Vision, BRC Business Group

589

7 Marfin Bank Gigant Construct

400

8 Banca Romaneasca PlatinumGroup

300

9 Volksbank Cefin Real Estate Alpha

270

10 UniCredit Tiriac Alia Inmobiliaria

124

Mai multe detalii sunt prezentate pe www.fin.ro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)