Presedintele Traian Basescu a declarat, marti la TV, ca BNR este implicata in “electorata” propusa de Guvern. “Am luat nota de afirmatia lui Victor Ponta in care a multumit guvernatorului BNR ca au muncit doua luni cu echipa pentru aceasta electorata. Nu mi-a venit sa cred ca BNR ar fi implicata in acest proiect electoral, pentru ca este un fals, o pacaleala pentru cei care vor beneficia de ea. Am verificat si intr-adevar, ideea a venit de la BNR. Nu as mai vrea sa il vad pe mierosul purtator de cuvant al BNR-ului, explicandu-ne cum Banca Nationala, nici usturoi nu a mancat, nici gura nu-i miroase”, a comentat Traian Basescu la B1tv. Presedintele a spus ca a verificat cand s-a lansat ideea privind “electorata”. “S-a lansat dupa intalnirea pe care Fondul a avut-o cu mine, luni dimineata, la o intalnire cu Banca Nationala, la care a participat si ministrul Bugetului, Voinea”, a spus seful statului.

El a adaugat: “Or, Mugur Isarescu sa spuna «A mintit Ponta», dar ii va fi greu sa spuna, pentru ca la el in Banca Nationala s-a discutat cu Fondul, fara ca eu, care trebuie pana la urma sa semnez aceasta scrisoare, sa dau acest mandate, fara sa ma informeze cineva. Nici Fondul nu era informat duminica”.

Traian Basescu a continuat: “Vreau ca BNR sa paraseasca imediat linia de a fi controlata de un guvern corupt. Imediat trebuie sa o paraseasca. stiu care este prestigiul BNR, institutiile financiare stiu ca BNR a fost implicata in acest lucru, deci nu fac niciun fel de rau Bancii Nationale, pentru ca raul si l-au facut ei singuri”.

Presedintele a declarat ca singurul lucru care s-ar putea sa ii apara in scrisoare si pentru care va refuza sa o semneze este “aceasta electorata”, despre care a spus ca este “atat de imorala incat nici macar nu va putea fi controlata”.

Presedintele s-a referit si la modul in care Fondul Monetar International a acceptat “aceasta solutie”: “Nu am ezitare sa o spun: si echipa Fondului a gresit acceptand aceasta solutie. Am vazut-o pe doaman sefa delegatiei, poate avand o experienta mai mica, fericita ca a gasit o solutie inovativa. Nu, doamna reprezentanta a Fondului, ti-o spun eu, presedintele acestei tari in care vii in misiuni, experienta imi spune ca este gresit, iar doamna trebuie sa aiba experienta suficienta sa conduca delegatia Fondului in Romania”.

Basescu a adaugat ca la Banca Nationala s-a pus problema “acestei marsavii”, in fata Fondului Monetar International, cu o fermitate “care a spus, «ori sunteti de acord, ori nu avem acord»”.

Presedintele a mai spus ca, “desi sustineau ca nu e cea mai buna solutie stimularea consumului, cei de la BNR au schimbat discursul, si au spus ca trebuie sa stimulam consumul prin aceasta masura”.

intrebat daca BNR face politica, Basescu a spus: “Niciodata nu mi-am permis sa le cer abordari politice, dar vad ca este suficient sa ii preseze putin Guvernul. Este un lucru pe care BNR trebuie sa il lamureasca public”.

Traian Basescu a mai adaugat ca daca a gresit, daca aceasta discutie despre “electorata” nu a avut loc la BNR, ii anunta de pe acum ca isi cere scuze. “Dar daca a avut, sa va cereti voi”, a continuat presedintele.

Presedintele a facut calculul

Seful statului a mai spus ca “electoRata” este un “fals”, pentru ca oamenii vor plati mai mult. “Amaratii astia cu veniturile mici, care au rata de 500 de lei si le-o face Ponta 250 de lei, de fapt continua sa plateasca dobanda, iar termenul de rambursare se prelungeste. Daca socotesc, saracii, cat platesc ca dobanda, vor constata ca platesc mai mult decat daca si-ar plati rata la zi”, a spus Basescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)