#Ucraina. UE pregătește noile sancțiuni impotriva Rusiei

Noile sancţiuni propuse de Uniunea Europeană împotriva Rusiei vor viza sectoare strategice şi vor bloca accesul băncilor ruseşti pe pieţele financiare europene, a anunţat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează dpa şi Reuters.

‘Prin acest pachet (de sancţiuni), vom viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului lor la tehnologii cheie şi la pieţe. Vom slăbi baza economică a Rusiei şi capacităţile sale de a se moderniza’, a afirmat von der Leyen într-un comunicat.

Ursula von der Leyen: “În plus, vom îngheţa activele ruseşti din UE şi vom opri accesul băncilor ruseşti pe piaţa financiară european”

 

“În această dimineață devreme, trupele ruse au invadat Ucraina, o țară liberă și suverană. Încă o dată, în centrul Europei, femei, bărbați și copii nevinovați mor sau se tem pentru viața lor. Condamnăm acest atac barbar și argumentele cinice care îl justifică.

.Solicităm Rusiei să oprească imediat violențele și să-și retragă trupele de pe teritoriul Ucrainei. În aceste ore întunecate, Uniunea Europeană este alături de Ucraina și de poporul său.

Astăzi vom prezenta liderilor europeni spre aprobare un pachet de sancțiuni masive și direcționate. Cu acest pachet, vom viza sectoare strategice ale economiei ruse prin blocarea accesului acestora la tehnologii și piețe care sunt cheie pentru Rusia. Vom slăbi baza economică a Rusiei și capacitatea acesteia de a se moderniza. Și în plus, vom îngheța activele rusești în Uniunea Europeană și vom opri accesul băncilor ruse pe piețele financiare europene.

Ca și în cazul primului pachet de sancțiuni, suntem strâns aliniați cu partenerii și aliații noștri – Statele Unite, Regatul Unit, Canada, dar și, de exemplu, Japonia și Australia. Aceste sancțiuni sunt concepute pentru a afecta interesele Kremlinului și capacitatea lor de a finanța războiul.”

Potrivit Comisiei Europene, UE este cel mai mare partener comercial al Rusiei. Noile măsuri, ce vor fi discutate de liderii UE într-un summit convocat cu începere de la ora 19:00 GMT, vor fi ‘cel mai dur pachet de sancţiuni care a fost aplicat vreodată’, a indicat şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell.

‘Aceasta este printre cele mai negre ore pentru Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Conducerea Rusiei se va confrunta cu o izolare fără precedent’, a adăugat el.

Vladimir Putin anunță o operaţiune militară în Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat joi dimineaţa o operaţiune militarã în estul Ucrainei. Liderul de la Kremlin a cerut armatei ucrainene “sã depunã armele” şi a promis sã contracareze orice interferenţã strãinã în operaţiunea rusã în Ucraina.

Liderii europeni, al SUA, NATO şi ONU au reacţionat la anunţul preşedintelui Federaţiei Ruse, cerându-i sã opreascã “agresiunea militarã” împotriva Ucrainei şi au condamnat ferm atacul Rusiei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)