Planul de asistenţă financiară adoptat joi seară de miniştrii de Finanţe ai statelor din zona euro ce prevede alocarea a 540 de miliarde de euro.

Miniştrii de finanţe din zona euro au ajuns la un acord, joi seară, privind un plan de susţinere de 540 de miliarde de euro, transmit Reuters şi AFP.

Răspunsul comun al UE include un fond comun de asigurări pentru ocuparea forței de muncă în valoare de 100 de miliarde de euro, un instrument al Băncii Europene de Investiții destinat să furnizeze companiilor lichidități de 200 de miliarde de euro, precum și linii de credit de până la 240 de miliarde de euro prin mecanismul european de stabilitate – fondul de salvare al zonei euro.

Rezultatul a fost un compromis al UE

Franţa, Germania, Italia, Olanda şi Spania au ajuns joi seară la un acord asupra unui plan de sprijinire propus pentru a face faţă consecinţelor economice ale crizei coronaviruslui în zona euro.

Statele membre ale Uniunii Europene au ajuns la o înțelegere privind și o linie de credit de urgență din fondul de salvare al zonei euro care „va fi disponibilă până criza COVID-19 se va încheia”.

“Reuniunea s-a încheiat în aplauzele miniştrilor”, anunţa pe Twitter purtătorul de cuvânt al preşedintelui Eurogrupului.

“Planul conţine propuneri îndrăzneţe şi ambiţioase care ar fi fost de neimaginat în urmă cu doar câteva săptămâni. Ne amintim cu toţii de reacţia la criza financiară de acum un deceniu, când Europa a făcut prea puţin şi prea târziu. De data aceasta, este altfel”, a declarat Mario Centeno, ministrul de Finanţe al Portugaliei şi preşedintele Eurogrupului.

Înțelegerea privind planul de salvare economică a Uniunii Europene – elaborată de miniștrii de finanțe ai blocului – va lăsa la latitudinea statelor membre dacă „instrumente financiare inovative” ar trebui folosite pentru finanțarea recuperării.

Miniștrii au convenit, de asemenea, să lucreze la un fond temporar care să ajute la demararea recuperării economice și să sprijine țările cele mai afectat. Ministrul francez al Finanțelor, Bruno Le Maire, a declarat că fondul ar putea fi decis în următoarele șase luni și poate totaliza 500 de miliarde de euro.

Bruno Le Maire, a salutat un “acord excelent” incluzând “500 de miliarde de euro disponibili imediat” şi “viitorul fond de relansare”.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)