Odată cu ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE), fondurile structurale și de investiții către Europa Centrală și de Est (CEE), în cadrul noului ciclu bugetar UE care începe în 2021, vor fi cu siguranță mai mici și în plus vor fi însoțite de unele condiții, ceea ce ar putea afecta ratingul țărilor din CEE, a apreciat luni agenția de evaluare financiară S&P Global Ratings.

În ultimul deceniu, țările din CEE, mai ales cele din grupul de la Vișegrad (Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia), au beneficiat de pe urma fondurilor structurale și de investiții venite de la UE. Aceste fonduri au ajutat regiunea să facă față destul de bune crizei financiare globale și de asemenea au sprijinit creșterea economică în CEE, contribuind la construcția infrastructurii și la ridicarea standardului de viață.

Dacă transferurile se vor reduce, acesta ar putea pune presiuni pe termen lung asupra bugetelor, ca urmare a nevoii de investiții semnificative în infrastructură, ceea ce ar provoca o dezechilibrare a balanței fiscale și în cele din urmă creșterea împrumuturilor guvernamentale și a datoriei publice.

“Ca urmare, creșterea economică potențială ar putea să se diminueze pe termen mediu, întârziind și mai mult convergența veniturilor și pe cale de consecință creșterea ratingurilor, în special dacă guvernele din regiune vor prefera să nu respecte condițiile asociate cu granturile de la UE”, a declarat analistul S&P Global Ratings, Felix Winnekens.

Chiar dacă se așteaptă ca ritmul de creștere în CEE să fie superior celui înregistrat pe ansamblu de Uniunea Europeană în următorii patru ani, 2,9% în medie pe an pentru CEE față de 2,3% pentru UE-28, analiștii S&P avertizează că ritmul mediu de creștere în regiunea CEE va încetini la 2,7% în 2020, de la aproximativ 3% în 2017.

Pentru a stimula procesul de convergență a veniturilor va fi nevoie de o creștere semnificativ mai puternică decât în restul Europei. Cu toate acestea, mai mulți factori vor frâna creșterea potențială în regiunea CEE, susțin analiștii S&P. În timp ce ritmul de creștere a productivității în regiune a încetinit, factorii demografici vor începe și ei să afecteze creșterea economică în următorii ani.

AGERPRES

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)