Cabinetul de avocatura Coltuc doreste infiintarea unei asociatii de consumatori (ONG), formata din 3.000 de membri prin semnarea unei petitii, care sa actioneze in numele tuturor celor inselati de bancile din Romania. „In urma unei hotarari favorabile, noi vom putea modifica toate contractele bancare ilegale”, au spus reprezentantii Casei de avocatura Coltuc.

Potrivit acestora, initiativa a luat nastere din cauza pasivitatii de care au dat dovada autoritatile pentru protectia consumatorului si a lobby-ului intensiv practicat de bancile romanesti – in randul clasei politice.

De la momentul intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului, nr. 50, pana in momentul de fata, instantele din toate judetele tarii, inclusiv Inalta Curte, au constatat ca in contractile de credit ale romanilor au fost inserate clauze abuzive cu acordul Bancii Nationale Romane. Clauzele au fost eliminate din contracte in urma actionarii in instanta, sumele percepute in baza acestora fiind returnate clientilor si urmand ca ei sa plateasca pentru perioada ramasa din contract rate cu pana la 30% mai mici.

„Banca poate fi chemata in judecata chiar daca consumatorul a semnat contractul ce contine clauze abuzive. Pasii sunt usor de urmat, fiind nevoie ca dupa castigarea procesului, petentul sa se adreseze unui executor pentru a i se restitui banii pentru comisionale percepute abuziv. Litigiul poate fi initiat si in faza de executare silita a imobilului ipotecat, prin contestarea executarii sau a solicitarii suspendarii acesteia”, a declarat avocatul Marius Vicentiu Coltuc.

„Persoanele care au observat in contractele de imprumut incheiate cu bancile existenta unor clauze abuzive, precum perceperea unor comisioane de risc sau de administrare, trebuie sa se adreseze urgent instantelor, existand sanse imense de a castiga procesele”, a adaugat el.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)