Cursul s-a depreciat vineri pana la recordul istoric de 4,42 lei pentru un euro, iar romanii cu rate in euro se uita inspaimantaţi la casele de schimb. Oamenii de afaceri isi refac bugetele. Oamenii de afaceri sunt de pa­rere ca impactul pentru eco­no­mie al deprecierii euro se va resimţi rapid. Vor creste cos­turile, clientii companiilor de turism se vor gandi de doua ori la o vacanta in strainatate, iar deficitul bugetar va fi si mai mult sub tensiune. Sunt si manageri care spun ca si-au luat masuri de prevedere – cheltuieli in euro, salarii in euro pentru angajaţi, iar unii analisti afir­ma ca deprecierea nu va putea fi oprita in perioada urmatoare si ca romanii trebuie sa se prega­teasca sa traiasca cu un euro la cinci lei, dar nu intr-un termen scurt.

Cresterea euro va fi un soc pentru economie, este de parere Ovidiu Wencz, directorul general al Farmaciilor Dona, companie cu afaceri de 170 mil. euro, care adauga faptul ca este important ce se intampla in continuare si daca euro va ajunge la nivelul de 4,5 lei, toate costurile vor trebui recalculate. “Putem supra­vieţui, dar ne va afecta pentru ca vor creste toate costurile”, a precizat Wencz. In opinia sa, statul va continua sa se im­prumute, deoarece “chel­­­­tuim mai mult decat producem” si deficitele vor persista. Analistul Aurelian Do­chia nu exclude ca deprecierea leu­lui sa continue si in perioada ur­ma­toare. El adau­ga ca o astfel de evoluţie ar avea un impact economic major numai in cazul unei deprecieri puternice pe un palier scurt de timp.

 

Citeste mai multe despre cursul leu/euro pe www.zf.ro

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)