UniCredit Tiriac Bank a actionat ca aranjor si co-finantator al achizitiei Cargus de catre Abris, dar si in calitate de consultant pentru achizitia recenta a Urgent Curier, oferind astfel un serviciu financiar complet fondului de investitii.

“Pe o piata a creditarii cu un ritm lent de crestere pe termen scurt si mediu, UniCredit Tiriac Bank, ca jucator de top in zona de Corporate Banking, incearca sa creeze sinergii intre diversele departamente din banca si sa dezvolte produse mai complexe pentru companiile mai sofisticate din punct de vedere financiar. Un astfel de exemplu este colaborarea de succes pe care o avem cu fondul de private equity Abris Capital Partners”, a declarat Alin Pop, Head of Corporate Finance Advisory, UniCredit Tiriac Bank.

Fondurile de private equity au ca principal scop achizitia de companii cu scopul dezvoltarii lor ulterioare si a cresterii performantelor lor financiare si operationale.

Abris este cel mai mare fond de private equity cu concentrare pe zona Europei Centrale si de Est si cu prezenta locala. In 2012 au realizat prima tranzactie din Romania prin achizitia firmei de curierat Cargus. Ulterior, Cargus a mai realizat doua achizitii mai mici si o ultima achizitie recenta a companiei Urgent Curier, creand astfel unul dintre cei mai mari jucatori din piata de profil.

UniCredit a fost aproape de Abris la achizitia Cargus in dubla calitate, de aranjor si apoi de co-finantator al tranzactiei, prin refinantarea capitalului propriu folosit la cumparare, in cadrul singurei tranzactii de tip leveraged finance realizata anul trecut in Romania de catre un fond de investitii. Imprumutul a fost acordat anul trecut, iar cealalta institutie bancara co-finantatoare a fost BCR, membra a Erste Group.

Leveraged finance este o finantare acordata de banci sau alti investitori in general fondurilor de private equity, pentru a acoperi o parte din pretul de achizitie al unei companii. Prin aceasta finantare, banca are acces la intregul cash flow operational al companiei, acesta fiind si sursa de rambursare (acest mod de achizitie folosit de fondurile de private equity poarta denumirea de leveraged buyout – LBO).

“Cand o banca ofera finantare de achizitie unui investitor financiar sau strategic, banca este mult mai implicata impreuna cu investitorul in procesul de achizitie si in pasii ulteriori, fata de cazul unei finantari clasice de capital de lucru sau investitii. Structurarea unei astfel de facilitati de achizitie se face prin sinergiile

intre produsele de finantare structurate ale bancii si serviciile de consultanta pentru achizitii si fuziuni (corporate finance/ M&A advisory)”, a explicat Alin Pop.

Pentru achizitia Urgent Curier, finalizata in luna iunie 2014, UniCredit Tiriac Bank a fost consultant financiar pe partea de achizitie pentru Cargus, creand astfel un pachet complet de servicii pentru fondul de investitii care detine compania. Consilierea juridica a fost realizata de Clifford Chance Badea.

“Relatia deosebita pe care o avem cu finantatorii nostri bancari atat in Romania, cat si in Europa Centrala si de Est ne-a permis sa executam rapid o tranzactie relativ complexa. Gradul ridicat de intelegere a pietei romanesti, dar si a metodologiei de lucru a fondului ne-a permis realizarea celor doua deal-uri principale facute aici in timp record. Fiind cel mai mare fond dedicat regiunii, ne uitam in continuare sa investim in Romania si contam in continuare pe sprijinul celor doua banci in identificarea de noi oportunitati de investitii”, a declarat Cezar Scarlat, managing di­rector al Abris Capital Partners.

Prin imbinarea serviciilor de consultanta pentru achizitii si fuziuni cu produsele de finantari structurate, UniCredit Tiriac Bank poate oferi un pachet de produse complex investitorilor care vor sa vanda sau sa achizitioneze o companie.

In Europa Centrala si de Est, UniCredit este consultantul numarul unu pe segmentul de achizitii si fuziuni, dupa numarul de tranzactii. In Romania, UniCredit a fost consultantul vanzatorului in cea mai mare tranzactie de M&A din 2013 – achizitia a doua parcuri eoliene de catre Lukerg de la Vestas. Colaborarea UniCredit cu Lukerg s-a consolidat anul acesta, in conditiile in care banca a co-finantat recent constructia de catre Lukerg a unui nou parc eolian, intr-o structura comuna cu BERD.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)