UniCredit Tiriac Bank, una dintre principalele institutii bancare din Romania, a finantat IMM-urile cu aproximativ 25 milioane euro, prin intermediul initiativei Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises (JEREMIE), administrata de Fondul European de Investitii (FEI).

Acordate sub forma de imprumuturi cu conditii preferentiale, creditele au atins in prezent o rata de absorbtie de circa 30% din valoarea acordului de garantare JEREMIE semnat cu FEI, care permite bancii sa aloce imprumuturi noi in suma totala de 87,5 milioane euro. Garantia JEREMIE acopera 80% din valoarea creditelor.

JEREMIE este o initiativa comunitara care urmareste cresterea accesului IMM-urilor la finantare prin intermediul instrumentelor financiare finantate din fondurile structurale. in Romania, JEREMIE este finantat prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, finantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

“UniCredit Tiriac Bank isi reafirma angajamentul de a sustine initiativa JEREMIE, un instrument important pentru finantarea IMM-urilor, care constituie un segment strategic pentru banca. Prin intermediul acordului de garantare JEREMIE, putem sa oferim IMM-urilor imprumuturi noi pentru investitii si extindere, in conditii mai avantajoase si cu niveluri de colateral reduse”, a declarat Marco ESPOSITO, Vicepresedinte responsabil cu divizia Corporate, UniCredit Tiriac Bank.

Imprumuturile acordate beneficiaza de o rata a dobanzii mai mica cu pana la 100 de puncte de baza, de garantii reduse (in functie de situatia financiara a companiei garantiile aditionale variaza intre 70 si 0%) si de zero costuri pentru garantia JEREMIE. IMM-urile pot accesa credite in cuantum de maximum 1,875 mil. euro sau echivalent lei, pentru o perioada de 12-72 de luni.

Pana in prezent, circa 100 de IMM-uri au beneficiat de produsul cu garantie JEREMIE prin UniCredit tiriac Bank, valoarea medie a imprumuturilor fiind de aproximativ 280.000 euro. Cele mai multe IMM-uri care au solicitat si au primit imprumuturi activeaza in domenii precum comertul en-gros, retail si productia de produse din hartie, metal si cauciuc (conform descrierilor CAEN). Aproximativ 50% din totalul fondurilor a fost absorbit de companii care isi desfasoara activitatea in Dolj (Craiova), Bihor (Oradea), Prahova (Ploiesti), Arges (Pitesti) si Botosani (Botosani).

“UniCredit Tiriac Bank este un sustinator activ al imprumuturilor cu garantie JEREMIE, sprijinind astfel semnificativ IMM-urile sa isi continue activitatea si dezvoltarea intr-un context dificil. in conditiile in care IMM-urile sunt in general cele mai afectate de turbulentele economice, suntem bucurosi ca, per total, prin instrumentul de garantare JEREMIE, mai mult de 1.500 de companii mici si mijlocii din Romania au accesat imprumuturi in valoare de circa 160 milioane euro pana in prezent”, a mentionat Hubert COTTOGNI, Deputy Director, Head of the Regional Business Development, FEI.

Initiativa JEREMIE, administrata in Romania de catre FEI, reprezinta o noua modalitate de a utiliza fondurile structurale UE disponibile statelor membre pentru a sustine evolutia IMM-urilor. FEI dezvolta instrumente financiare si implica entitati institutionale si private care au infrastructura si aptitudinile necesare pentru a raspunde nevoilor de capital ale antreprenorilor. Facilitatea de garantare oferita prin intermediul UniCredit tiriac Bank si alte banci a fost primul instrument financiar implementat in Romania de FEI prin initiativa JEREMIE. Ulterior, FEI a dezvoltat un instrument de capital de risc JEREMIE, prin intermediul caruia a finantat fondul de investitii Catalyst Romania, dedicat sustinerii IMM-urilor active in sectorul Tehnologie-Media-Telecom (TMT).

Despre UniCredit Tiriac Bank
UniCredit tiriac Bank este parte a grupului UniCredit, banca europeana de top cu reteaua cea mai extinsa din Europa Centrala si de Est, numarand peste 3.900 sucursale. in Romania, UniCredit tiriac Bank este una dintre principalele institutii financiare, oferind servicii si produse de inalta calitate pentru toate categoriile de clienti. Banca isi propune sa mentina permanent clientul in centrul activitatilor sale, sa fie un partener cu care se lucreaza usor si o parte foarte activa a comunitatilor in care isi desfasoara activitatea. Grupul UniCredit este prezent pe piata din Romania si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing (UCFin) si UniCredit Business Integrated Solutions (UBIS).

Despre JEREMIE
JEREMIE (“Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises”) este o initiativa comuna a Directiei Generale Politici Regionale a Comisiei Europene si a Grupului Bancii Europene de Investitii (din care face parte Fondul European de Investitii), care are ca obiectiv imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-urile din Uniunea Europeana. JEREMIE permite Statelor Membre si Regiunilor sa dedice resurse nationale si din fonduri structurale pentru a crea fonduri de participare (“holding funds”) care sa poata finanta IMM-uri intr-un mod flexibil si inovator. Noua initiativa urmareste dezvoltarea si incurajarea antreprenoriatului in Uniunea Europeana, in scopul indeplinirii obiectivelor Agendei Lisabona, in acelasi timp ducand la o utilizare mai eficienta a fondurilor structurale.
in Romania, Fondul de participare JEREMIE este finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, in cadrul Programul Operational Sectorial de Crestere a Competitivitatii Economice, Axa Prioritara 1 “Un sistem inovativ si eco-eficient de productie” – Domeniul Major de Interventie 1.2. “Accesul la finantare pentru IMM-uri”.

Despre FEI
Principala misiune a FEI, institutie detinuta in principal de Banca Europeana de Investitii si Comisia Europeana este de a sustine IMM-urile europene, sprijinind accesul acestora la finantare. FEI dezvolta instrumente de capital de risc, garantare si microfinantare specifice acestui segment de piata. in acest sens, FEI promoveaza obiectivele Uniunii Europene in sprijinul inovatiei, cercetarii si dezvoltarii, antreprenoriatului, cresterii si crearii de locuri de munca. Investitiile totale nete ale FEI in fonduri de capital de risc si private equity se ridicau la peste 6,9 miliarde euro la sfarsitul anului 2012. Cu participatii in peste 430 de fonduri, FEI este principalul jucator european pe segmentul capitalului de risc, avand in vedere amploarea si gama larga a investitiilor sale, in special in segmentele high-tech si early-stage. Garantiile angajate de FEI totalizau, la sfarsitul anului 2012, 4,7 miliarde euro in peste 220 de operatiuni, pozitionand Fondul ca jucator european major in domeniul garantiilor pentru IMM-uri.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)