Consiliul de Administratie al Veneto Banca, banca-mama a Veneto Banca Romania, a aprobat raportul financiar al institutiei pe primul semestru al anului, in care se consemneaza revenirea pe profit si alte rezultate in crestere.

Patrimoniul a fost majorat si numarul de actionari a crescut, ca urmare a conversiei obligatiilor convertibile si a majorarii de capital. Pe parcursul semestrului s-a inregistrat de asemenea, revenirea pe profit.

Patrimoniul net al Grupului este in prezent la valoarea de 3,46 miliarde de euro, considerand conversia obligatiunilor convertibile (la 30 iunie) si majorarea de capital finalizata la 28 iulie, marcand totodata o crestere a fondurilor proprii (Common Equity Tier 1 – CET 1) pana la 10,46%, valoare aflata peste cea de 8% solicitata bancilor de catre BCE. Odata cu finalizarea vanzarii pachetului majoritar de actiuni detinut de Banca in Banca Intermobiliare si in Banca IPIBI, aprobata de Consiliul de Administratie la data de 7 august, valoarea fondurilor proprii (CET 1) va creste cu inca 0,87%, ajungand la 11,33%.

Numarul actionarilor a crescut de la inceputul anului pana in prezent cu 12.325 de membri, ajungand la un total de 88.033 de membri, in timp ce numarul de actiuni a ajuns la un total de 124 de milioane de titluri, in crestere cu 21,2 milioane comparativ cu sfarsitul anului 2013.

Veneto Banca a revenit pe profit, inchizand prima jumatate a anului 2014 cu un rezultat net de 8,39 milioane de euro.
Produsul bancar brut a ajuns la 66,01 miliarde de euro, in crestere cu 3,9% comparativ cu sfarsitul anului 2013, ca rezultat al cresterii volumului de credite si depozite directe si indirecte.

Volumul creditelor s-a ridicat la 25,19 miliarde de euro, in crestere cu 2% fata de 31 decembrie 2013, in conditiile in care la nivel de sistem bancar italian s-a inregistrat o reducere a creditelor acordate populatiei si companiilor cu 2,2% pe baza anuala.

Volumul depozitelor directe a inregistrat o crestere de 6,1% (de la 24 de miliarde de euro la sfarsitul anului 2013 la 25,47 la sfarsitul lunii iunie 2014), ca urmare a finalizarii cu succes a mai multor operatiuni.

Volumul depozitelor indirecte a crescut cu 3,6% comparativ cu sfarsitul anului 2013 (de la 14,81 la 15,35 miliarde de euro).

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, marja de dobanda este in crestere cu 8,3% ajungand la valoarea de 275,53 milioane de euro in timp ce valoarea comisioanelor nete incasate a ajuns la 146,42 milioane de euro, fiind in crestere cu 7%.

Marja de intermediere a crescut cu 8%, trecand de la 433,7 milioane de euro la 468,6 milioane de euro.

Pe parcursul primului semestru s-a inregistrat o imbunatatire a raportului cost/venituri, astfel incat la sfarsitul lunii iunie acesta a fost de 61,5%, in scadere cu 7% fata de sfarsitul anului 2013 (66,1%).

“Aceasta prima jumatate a anului a adus revenirea pe profit a Veneto Banca, cu un rezultat pozitiv de 8,39 milioane de euro, aratand ca aceasta este capabila sa abordeze cu hotarare provocarile unei piete incerte “, a declarat Presedintele Veneto Banca, Francesco Favotto.

“Intr-un context economic inca fragil, intr-o tara reintrata in recesiune tehnica, dupa doua trimestre consecutive de scadere a PIB-ului, Grupul nostru a fost in masura sa reactioneze si sa obtina rezultate foarte bune, cu realizarea intr-o singura luna a operatiunii de majorare de capital de 474,3 milioane de euro. Multumita acestei operatiuni si conversiei obligatiunilor convertibile, nivelul fondurilor proprii (CET 1) a ajuns la 10,46%, fiind peste valoarea de 8% solicitata bancilor de BCE. La finalizarea operatiunii de vanzare a pachetului majoritar de actiuni detinut in Banca Intermobiliare si in Banca IPIBI, acest indicator va creste cu inca 0,87%, ajungand astfel la 11,33%. Rezultatele economice din prima jumatate a anului si indeplinirea integrala a planului de consolidare patrimoniala, ne permit sa asteptam cu seninatate, impreuna cu cele mai importante banci europene, urmatoarele intalniri cu BCE”, a incheiat Favotto.

“Rata de succes a operatiunii de majorare a capitalului – a subliniat Directorul General Vincenzo Consoli – a fost extraordinara, nu numai in zona nord-est, care are o importanta deosebita in evolutia bancii, ci si in celelalte zone in care aceasta opereaza, inregistrandu-se inscrierea a 9.520 de noi membri ce a condus la cresterea numarului total de actionari la peste 88.000. Este cu siguranta un rezultat important, avand in vedere situatia economica dificila a tarii, fapt care ne confirma inca o data increderea acordata de catre investitori fata de institutia noastra si care ne ofera resurse suplimentare pentru a continua sa ne sprijinim clientii. ”

“Rezultatele din primul semestru sunt incurajatoare – a continuat Consoli. Depozitele in crestere confirma performanta retelei noastre comerciale iar recuperarea marjei de intermediere este un semnal pozitiv si de o importanta fundamentala – a adaugat Directorul General Vincenzo Consoli. Scaderea raportului costuri/venituri cu 7% din acest semestru demonstreaza, de asemenea, succesul procesului de eficientizare inceput deja de ceva timp. Cea mai mare satisfactie vine insa din faptul ca am continuat sa ne urmam vocatia de banca ce sustine teritoriile in care opereaza, fapt demonstrat de cresterea volumului creditelor acordate care la sfarsitul lunii iunie a depasit 25 de miliarde de euro “.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)