Viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a fost reținut joi noaptea de procurorii Direcției Naționale Anticorupție pentru trafic de influență în dosarul lui Sorin Ovidiu Vîntu, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.

UPDATE: ORA 10. REACTIA BNR – “Acuzatiile de copruptie nu vizeaza mandatul de viceguvernator al  BNR”

“Activitatea BNR se desfasoara normal. Atribuțiile viceguvernatorului Bogdan Olteanu vor fi preluate de ceilalți membri ai conducerii executive”. au declarat reprezentantii Bancii Centrale.

UPDATE: ORA 9.00

Procurorii afirma, intr-un comunicat de presa ca “exista date si probe potrivit carora” in perioada iulie – noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, care la acea vreme era presedinte al Camerei Deputatilor din partea PNL, “a solicitat si primit de la un om de afaceri suma de 1.000.000 de euro si sprijin electoral, constand in servicii de marketing si consultanta, in schimbul efectuarii de demersuri pe langa membrii Guvernului Romaniei pentru determinarea numirii unei persoane pe postul de guvernator al Deltei Dunarii”.

“Banii au fost remisi de catre omul de afaceri, printr-un intermediar, la sediul unui partid politic”, se arata in acest comunicat.

Olteanu nu era membru al BNR în 2008. În octombrie 2009, Olteanu devine membru al Consiliului de Administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României, numire politică 

Viceguvernatorul BNR a primit ordonanţă de reţinere pentru 24 de ore, fiind acuzat de trafic de influenţă. El va fi prezentat astazi instanței în fața judecătorilor ÎCCJ pentru un mandat de arestare pentru 30 de zile.

Potrivit surselor citate, Bogdan Olteanu ar fi recunoscut în timpul audierilor că s-a dus să discute cu Sorin Ovidiu Vîntu pe tema numirii guvernatorului Deltei Dunării în 2008 (n.r. — Liviu Mihaiu). Sursele au arătat că acesta nu a recunoscut că a primit bani.

Aceleași surse au precizat că banii au fost duși la Bogdan Olteanu cash printr-un intermediar al lui Vîntu.

Suma despre care se vorbește în acest caz s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro, dar se face referire și la sprijin electoral, servicii de marketing și consultanță pentru traficarea influenței în vederea numirii guvernatorului Deltei Dunării, zonă în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu avea interese economice, au mai spus sursele citate.

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost adus joi dimineața la sediul Direcției Naționale Anticorupție cu o autospecială de la Penitenciarul Rahova. El a venit la DNA în legătură cu un memoriu pe care l-a înaintat procurorilor anticorupție.

Ulterior, în presă au apărut informații potrivit cărora Călin Popescu-Tăriceanu și Bogdan Olteanu ar fi implicați într-un nou dosar al lui Sorin Ovidiu Vîntu privind fapte de corupție în legătură cu numirea lui Liviu Mihaiu guvernator al Deltei Dunării. În acest nou dosar, Sorin Ovidiu Vîntu este suspectat de cumpărare de influență.

Bogdan Olteanu a fost membru PNL din 1991. În prezent este membru al Consiliului de Administraţie şi viceguvernator al Băncii Naţionale a României din octombrie 2009. În perioada 2006 – 2008, Bogdan Olteanu a fost preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar din decembrie 2008 şi până în octombrie 2009 a fost vicepreşedinte al Camerei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)