Visa lansează o nouă campanie de informare pentru românii care călătoresc în străinătate vara aceasta, încurajându-i să îşi utilizeze cardurile pentru plăţi şi retrageri de numerar cu aceeaşi uşurinţă, siguranţă şi rapiditate ca în ţară.

Cardurile Visa pot fi utilizate pentru plăți în mai mult de 44 de milioane de locaţii comerciale din peste 200 de țări, iar pentru retrageri de numerar deținătorii acestora au la dispoziție o rețea de peste 2,3 milioane de ATM-uri. Doar în Europa, principala destinație de vacanță a românilor, cardurile Visa sunt acceptate în 9 milioane de locații și pot fi utilizate pentru retrageri de numerar de la peste 400.000 de ATM-uri. Astfel, oriunde s-ar afla, deținătorii de carduri Visa au acces la banii lor în orice moment și în orice monedă, iar spre deosebire de numerar cardurile oferă protecţie împotriva fraudelor, pierderii și furtului.

Dezvoltarea turismului internațional și tehnologiile de plată inovatoare au contribuit la schimbarea radicală a comportamentului consumatorilor în ultimii ani. Din ce în ce mai mulți români care în trecut preferau să plece în concediu cu valută de acasă aleg acum varianta convenabilă și sigură de a plăti cu cardul direct la comercianți și preferă să retragă bani de la bancomate din țările de destinație atunci când au neapărat nevoie de numerar. Plățile cu carduri Visa în străinătate au crescut cu două cifre în primele cinci luni din acest an, iar în martie și mai a fost depășit pragul lunar de un milion de tranzacții“, a declarat Cătălin Creţu, directorul general pentru România, Croația, Malta și Slovenia în cadrul Visa.

Atunci când călătoresc în străinătate, românii își utilizează cel mai frecvent cardurile Visa în supermarketuri, benzinării, restaurante și magazine de îmbrăcăminte, acestea însumând jumătate din numărul tranzacțiilor. Ca valoare, cea mai mare pondere este înregistrată de hoteluri, respectiv o cincime din sumele achitate cu cardul. Peste 40% din plățile cu carduri Visa în străinătate sunt efectuate la comercianți din Germania, Marea Britanie, Italia și Franța.

Numărul plăților cu cardurile Visa în străinătate a crescut cu 32% în primele trei luni din 2017, peste avansul de 29% la nivel de piață raportat de BNR pentru aceeași perioadă. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în martie și mai, cele două luni în care a fost atins și un record al numărului de plăți.

Visa derulează campania de încurajare a plăților cu cardul în lunile de vară, cea mai aglomerată perioadă pentru călătoriile în străinătate: aproximativ 5 milioane de români au călătorit în străinătate în perioada iunie-august 2016, adică o treime din numărul total înregistrat pe parcursul întregului an, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Plățile cu carduri Visa în străinătate au înregistrat creșteri de aproape 30% în lunile de vară din 2016, în iulie și august fiind de asemenea depășit pragul de un milion de tranzacții.

Ca parte a eforturilor de încurajare a utilizării cardurilor în străinătate, Visa a lansat anul trecut Visa Travel Tools, o aplicație cu informații practice privind utilizarea cardurilor în străinătate, inclusiv numărul locaţiilor comerciale care acceptă cardul pentru fiecare destinaţie de vacanţă sau localizarea ATM-urilor în ţara de destinaţie, precum și detalii despre cursul de schimb Visa. Turiştii pot descărca gratuit aplicaţia pe telefonul mobil din Apple App Store sau de pe Google Play.

Sfaturi pentru utilizarea cardului în străinătate:

  • Verifică valabilitatea cardului și dacă ai setate limite pentru plăți și retrageri de numerar în străinătate.
  • Anunţă-ţi banca înainte de a pleca în călătorie că vrei să îţi foloseşti cardul în străinătate.
  • Întreabă-ţi banca dacă oferă beneficii suplimentare pentru plățile în străinătate, precum asigurare de călătorie, reduceri pentru anumite obiective turistice sau comercianți.
  • Verifică la bancă termenii și condițiile aferente utilizării cardului tău în străinătate, cum ar fi cursul de schimb şi eventuale comisioane aplicate.
  • Alege să plătești cu cardul în moneda țării în care călătorești chiar dacă ți se oferă posibilitatea să alegi o altă monedă. De exemplu, într-o ţară din zona euro este de preferat să alegi plata cu cardul în euro chiar dacă există opţiunea de a plăti în lei, întrucât beneficiezi de cele mai bune rate de schimb și poți evita eventuale costuri cu comisioanele.
  • Dacă ai nevoie de numerar, alege să retragi de la bancomat sume mai mari în loc să realizezi retrageri succesive de valori mici pentru a reduce eventualele costuri cu comisioanele. Aplicația Visa Travel Tools te ajută să localizezi cel mai apropiat ATM din peste 200 de țări.
  • Păstrează dovada tuturor tranzacțiilor efectuate și verifică extrasul de cont la întoarcerea în țară.
Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)