Ponderea plăţilor contactless a crescut, în România, de la 10% din totalul tranzacţiilor de plată cu carduri Visa, la începutul acestui an, la 20% în trimestrul al treilea, iar reţeaua de acceptare a plăţilor de acest gen a ajuns la aproape 50% din numărul total de POS-uri, reiese dintr-un studiu realizat de operatorul de carduri.

‘Adoptarea rapidă a plăţilor contactless este vizibilă în România. Ponderea acestora în totalul tranzacţiilor de plată cu carduri Visa s-a dublat în mai puţin de un an, de la 10% la începutul lui 2016 la 20% în trimestrul al treilea al anului. Astfel, anul acesta a continuat tendinţa de creştere spectaculoasă a utilizării tehnologiei contactless consemnată începând din 2015. Plăţile cu carduri contactless Visa au crescut de peste 20 de ori în 2015’, se menţionează într-un comunicat Visa.

În acelaşi timp, reţeaua de acceptare a plăţilor contactless a ajuns la aproape 50% din numărul total de POS-uri din România. La finalul trimestrului al treilea din 2016, existau 153.000 de terminale POS instalate la comercianţii din România, potrivit datelor BNR, ceea ce înseamnă că numărul terminalelor contactless depăşeşte 70.000.

La nivel european, rata de utilizare a cardurilor contactless a crescut la 52% în 2016, faţă de 36% anul trecut, în timp ce numărul total de carduri cu funcţie de plată contactless a ajuns la 165 de milioane de unităţi, iar reţeaua de acceptare a atins 3,4 milioane de terminale POS care utilizează această tehnologie, potrivit studiului citat.

‘Toate terminalele de plăţi nou instalate în prezent în Europa sunt contactless, obiectivul asumat fiind ca până în 2020 întreaga reţea europeană de POS-uri, inclusiv cea din România, să accepte astfel de plăţi’, menţionează comunicatul.

La nivel european, tendinţa de adoptare a plăţilor contactless este vizibilă nu doar la nivelul tinerilor, care sunt în mod natural mai înclinaţi să accepte noile tehnologii, ci în rândul tuturor categoriilor de vârstă. Cel mai ridicat ritm de creştere, de 64%, este consemnat în categoria 55 – 64 de ani, mai arată studiul Visa.

Totodată, realizatorii studiului susţin că există o corelaţie foarte strânsă între utilizarea curentă a tehnologiei contactless şi interesul pentru utilizarea viitoare a plăţilor mobile.

Studiul Visa a relevat, de asemenea, că în majoritatea cazurilor procesul de achiziţie a bunurilor de valoare mare implică atât magazine online, cât şi fizice.

‘Şapte din zece consumatori europeni merg într-un magazin fizic pentru a examina un produs pe care intenţionează să-l achiziţioneze online. Românii utilizează această tactică chiar mai frecvent, respectiv opt din zece cumpărători’, se subliniază în studiu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)