Dupa reactia MasterCard privind consecintele de limitare a comisioanelor interbancare, a venit randul altui jucator important – Visa-  sa atraga atentia ca aceste impuneri ale Guvernului pot avea unele consecinte negative. Oficialii Visa afirma ca “interventiile in vederea reglementarii pietei pot avea insa consecinte neintentionate. De aceea, este important sa ne asiguram ca au fost analizate cu atentie toate posibilele efecte ale unei reduceri drastice si bruste a comisioanelor interbancare printr-un cadru de reglementare adecvat, pentru  a evita un impact negativ asupra investitiilor in noile tehnologii de plata si pentru a nu descuraja  utilizarea cardurilor de catre consumatori”.

Visa Europe doreste sa sublinieze cateva aspecte importante care ar trebui luate in considerare privind acest subiect.

Comisioanele interbancare joaca un rol esential in echilibrarea sistemului de plata pentru toate partile implicate – detinatori de carduri, comercianti, banci emitente si acceptatoare – si in stimularea folosirii platilor electronice. Fiecare piata este unica si flexibilitatea in stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare in Europa ar trebui sa permita incurajarea optiunii de plata potrivite pentru fiecare piata in parte, in special pe pietele unde nivelul de dezvoltare a platilor electronice este intr-un stadiu incipient.

Romania are in prezent cel mai scazut nivel de penetrare a cardurilor din Europa (7% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei, fata de media europeana de 30%) si se situeaza pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste nivelul economiei subterane (28% din PIB). Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere puternica a utilizarii platilor electronice si este evident faptul ca romanii sunt foarte deschisi sa accepte inovatia in domeniul platilor, beneficiind astfel de confort si securitate sporite.

Prin noile masuri de limitare a platilor in numerar, Guvernul Romaniei demonstreaza ca intelege importanta platilor electronice pentru societatea romaneasca. Asa cum am aratat in rapoartele noastre recente, exista o legatura stransa intre nivelul economiei subterane si numarul platilor electronice efectuate.

Pentru a crea un cadru favorabil utilizarii extinse a platilor electronice, este esential ca toti jucatorii din industria platilor sa poata opera si sa concureze in conditii egale. Acest lucru este vital pentru a asigura continuarea investitiilor si a inovatiei, care vor oferi diversitatea optiunilor, confortul si securitatea pe care consumatorii si comerciantii le asteapta si le pretind in mod justificat.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)