Visa și Mastercard suspendă relațiile cu Rusia

Invazia Ucrainei de către Rusia și spirala violenței și amenințărilor ne-au uluit pe toți. Tragedia cu care se confruntă ucrainienii este îngrozitoare. În acest context, Uniunea Europeană (UE) , Statele Unite, Canada, Regatul Unit, Australia și Japonia au decis să înăsprească sancțiunile, dorind să paralizeze economia și să limiteze capacitatea Rusiei de a finanța războiul.

Occidentul a decis impunerea unor sancțiuni istorice împotriva Rusiei. Excluderea parțială din SWIFT

O mișcare importantă a fost excluderea anumitor bănci rusești din sistemul de mesagerie financiară SWIFT. Deoarece livrările de energie sunt excluse, aceasta nu este o interdicție completă a tranzacțiilor internaționale de plată. UE a decis să interzică și „vânzarea, livrarea, transferul sau exportul de bancnote euro către Rusia sau trimiterea acestora către orice persoană fizică și juridică, organizație sau organisme de stat ruse, inclusiv guvernului și Băncii Centrale a Rusiei, pentru utilizare în Rusia”. Cea mai importantă sancțiune este adresată Băncii Centrale a Federației Ruse. Scopul este de a preveni utilizarea rezervelor băncii centrale pentru a plăti terți sau pentru a stabiliza rubla rusă. Apoi, țările sancționatoare au înghețat activele străine deținute de oligarhi, inclusiv familia Putin.

Și instituțiile financiare globale au acționat rapid pentru a rupe legăturile cu Rusia. Ieri, companiile Visa Inc. și Mastercard Inc. au anunțat că își suspendă operațiunile în Rusia. Inițial, rețelele de carduri au declarat că nu vor mai gestiona operațiunile cu carduri ale băncilor rusești sancționate. Acum extind acest lucru la toți emitenții de carduri și comercianții din Rusia.

Mastercard și VISA- băncile rusești nu vor mai fi acceptate în rețea. Cardurile emise în afara țării nu vor funcționa la comercianții sau bancomatele ruse

Un impact major va fi asupra străinilor care nu își vor putea folosi cardurile Visa sau Mastercard pentru achiziții în țară, fie online, fie în magazine. Deținătorii de carduri ruși încă pot folosi aceste carduri pentru achiziții în Rusia, dar tranzacțiile lor fi efectuate prin sistemul de plăți din Rusia, Mir.

Deținătorii de carduri ruși nu vor putea, să-și folosească cardurile marca Visa sau Mastercard în afara țării. „Toate tranzacțiile inițiate cu carduri Visa emise în Rusia nu vor mai funcționa în afara țării”, a spus Visa într-un comunicat. Dintre cardurile de debit și credit emise în Rusia, Visa și Mastercard reprezintă 74% din tranzacțiile de plată din țară în 2020, potrivit Nilson Report, citar WSJ.

Și PayPal Holdings American Express şi-au închis sâmbătă operațiunile din Rusia, invocând „circumstanţele actuale”, alăturându-se astfel multor companii financiare şi tehnologice care îşi suspendă operaţiunile pe piaţa rusă după invadarea Ucrainei.

PayPal, care a permis doar tranzacţiile transfrontaliere ale utilizatorilor din Rusia, a încetat să accepte noi utilizatori din ţară, miercuri.

American Express a anunțat că suspendă “toate operațiunile” în Rusia și în Belarus, informează Sky News. Compania a precizat că a luat decizia având în vedere “atacul nejustificat al Rusiei care vizează poporul ucrainean”. “Drept urmare, cardurile American Express emise global nu vor mai funcționa la comercianții sau la ATM-urile din Rusia. În plus, cardurile emise local în Rusia de băncile rusești nu vor mai funcționa în afara țării, în rețeaua globală American Express. De asemenea, încheiem toate operațiunile legate de Belarus”, se arată într-un comunicat al American Express, potrivit News.ro.

Visa și Mastercard suspendă relațiile cu Rusia

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)