[dropcap]V[/dropcap]isa incepe discutiile cu bancile din Romania pentru a introduce, posibil chiar din acest an, plata la comercianti cu telefonul mobil inteligent (smartphone), a anuntat, directorului general din Romania al Visa, Catalin Cretu. “Vom incerca sa introducem primele plati cu telefonul mobil chiar din acest an, daca nu cel tarziu anul viitor. Este dificil de estimat, pentru ca in Romania si platile contactless sunt la inceput”, a spus Cretu, potrivit Mediafax. Serviciul va fi disponibil pentru toti clientii care detin un card, indiferent de sigla sub care acesta este emis, dar nu se adreseaza pentru inceput acelor persoane care nu au un card atasat contului.

Cretu se asteapta ca platile contactless sa prinda avant in acest an, aratand ca exista interes de la mai multe banci, si nu doar din top 5 sistem bancar, in prezent  furnizand astfel de servicii numai BCR, BRD si Citi. “Cine a inceput acesta aplicatie, poate continua proiecte de plati cu mobilul contactless. Asa cum au existat inovatii introduse in Romania inaintea altor piete, putem sa ne uitam cu speranta ca se va intaampla si in cazul platilor cu mobilul”, a adaugat Cretu. Visa a inceput implementarea sistemului in Spania si Turcia, si deruleaza mai multe proiecte pilot in alte tari, dar pentru moment nu si in Romania.

[quote_left]Va fi un mod sigur de plata, pentru ca atunci cand va trebui sa faci plata, va trebui sa treci telefonul prin fata pos-ului si sa introduci parola aplicatie.[/quote_left] La randul sau, directorul comercial Visa Europe, Steve Perry, a aratat ca in periplul sau prin sase tari europene pentru prezentarea datelor financiare a stabilit intalniri cu bancile comerciale care vor sa intre pe piata platilor contactless, ceea ce se va intampla si in Romania. El nu a dorit sa precizeze care sunt bancile romanesti interesate de aceste servicii. Visa Europe a atins in 2011 pragul de 30 de milioane de carduri contactless emise si a lansat in luna octombrie primele servicii de plati mobile, respectiv platile mobile de la persoana la persoana (P2P) si alerte SMS.

Visa Europe va lansa noul serviciu de portofel electronic in a doua jumatate a acestui an. Potrivit lui Cretu, portofelul electronic va fi un serviciu pe care Visa il va oferi bancilor, iar acestea vor oferi produsul clientilor. De asemenea, bancile vor decide cu ce operator de telefonie vor lucra. Aplicatia va putea fi inserata direct de catre producatorul telefonului mobil, de catre operatorul de telefonie prin simcard, sau prin cardul de memorie. Aplicatia va fi mult mai facila pentru posesorii de telefoane care indeplinesc standardele NFC (Near Field Communication). Visa estimeaza ca pana in 2020 mai mult de jumatate din tranzactiile procesate vor fi realizate prin telefonul mobil. Pasul facuft de Visa este explicabil, avand in vedere ca exista deja proiecte de implementare a platilor prin telefon, dezvoltate de companii IT sau de procesatori de plati.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)