Volksbank, una dintre bancile care se confrunta cu cele mai mari probleme in relatia cu grupurile de clienti nemultumiti, vrea sa transforme potofoliul de credite in franci elvetieni in imprumuturile in euro. In acest sens, banca a inceput sa le propuna clientilor care au contractat asemenea finantari schimbarea monedei creditului.

Analistii considera ca in spatele acestor propuneri sta incercarea bancilor de a scapa de creditele care le-au facut, in ultimii ani, numai probleme. Un client Volksbank care a luat un imprumut in franci elvetieni, acum 5 ani,  a primit de curand o oferta de la banca sa schimbe moneda imprumutului in euro. Cand a luat creditul, 140.000 de franci elvetieni reprezentau 85.000 de euro. Dupa aprecierea monedei elvetiene si dupa plati facute timp de cinci ani, el ar avea acum de achitat 95.000 de euro la care se vor adauga dobanzi si alte comisioane.

Adevarul unde este: creste francul elvetian sau vor sa scape de contractele cu clauze abuzive?

“De la Volksbank ne-au spus asa:  avem informatii cum ca francul va creste foarte mult, de aceea va facem oferta sa va convertiti din franci in euro, sa va salvam. Deci aceasta oferta o fac tuturor celor care au credite in franci.  E strict pe profit. Nu au nicio treaba cu situatia clientilor, ca sunt buni platnici, rau platnici”, a declarat clientul I. B.

Un alt motiv pentru schimbarea creditelor ar fi aplicarea noului Cod Civil. Daca va exista o singura decizie in instanta favorabila clientilor aceasta se va aplica la toate imprumuturile in derulare. „Exista posibilitatea ca aceasta oferta sa aiba si un motiv mai putin deschis, mai putin vizibil, acela de a schimba contractele semnate inainte de 2009, care au clauze abuzive”, afirma Dragos Nichifor, CEO la  Bayer Credit.

Ce spun bancherii: comunicarea intre doi parteneri, esentiala!

„Noi ca si banci trebuie sa venim cu oferte in fata clientului si el decide:  ramane pe un credit in valuta, vrea sa transforme in alta valuta.  Pana la urma e o relatie normala intre un comerciant si un client”, sustine insa Marius Istrati, seful Departamentului Retail Product Development din cadrul Volksbank Romania.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)