A fost pronuntata inca o hotarare irevocabila impotriva S.C. Volksbank Romania S.A. in care s-au acordat consumatorilor daune morale pentru prejudiciile suferite. In data de 29.05.2013, Tribunalul Bucuresti – Sectia a VI-a Civila a respins recursul declarat de catre banca impotriva sentintei pronuntate in dosarul 1436/300/2012, de catre Judecatoria Sector 2.

Prin aceasta sentinta erau acordate clientului daune morale in cuantum de 1000 CHF, pentru prejudiciile suferite ca urmare a incalcarii Legii 193/2000 (privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori). Consumatorul din acest dosar a fost reprezentat de catre avocat Avram Codrut. In urma respingerii recursului, a fost mentinuta solutia instantei de fond, care a devenit astfel irevocabila, in care au fost constatate nule absolut clauzele privind: comisionul de risc redenumit ulterior comision de administrare credit, modificarea unilaterala de catre banca a nivelului dobanzii creditului, declararea scadentei anticipate fara a se specifica motivul, perceperea de sume de bani suplimentare neprevazute in contract.

Banca a fost obligata sa returneze toate sumele incasate in contul acestor comisioane din momentul incheierii contractului si pana la zi, la care se adauga dobanda legala si sa nu mai incaseze aceste sume pentru viitor. S-a retinut ca banca, profitand de starea de nevoie în care s-a aflat consumatorul, a stipulat clauze abuzive în contractul incheiat cu acesta, obtinand sume de bani ca urmare a nerespectarii dispozitiilor Legii nr. 193/2000, iar apoi a modificat unilateral conventia, ca a existat un prejudiciu moral cert si nereparat, ca aceasta a incalcat deliberat dispoziţiile legale si ca a existat o legatura de cauzalitate intre fapta ilicită a recurentei şi prejudiciu.

Acesta noua hotarare a Tribunalului Bucuresti vine sa confirme solutiile pronuntate anterior de catre aceeasi instanta in data de 15.04.2013, in alte trei dosare similare, prin care se acordau consumatorilor daune morale. Tot in aceasta saptamana, in data de 27.05.2013, au fost poprite conturile S.C. Volksbank Romania S.A. pentru executarea silita a unei creante de 19000 CHF, pe care banca o avea fata de alti consumatori, reprezentati de catre avocat Avram Codrut. Aceasta suma reprezinta comisionul de risc, redenumit comision de administrare perceput in mod abuziv, la care se adauga dobanda legala. Banca a refuzat sa dea curs cererii clientilor de a executa de buna-voie dispozitile hotararii judecatoresti.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)