Banca australiană Westpac a primit o amendă record de 1,3 miliarde de dolari (0,7 miliarde de lire sterline) pentru încălcarea legislației privind spălarea banilor.

Faptele s-au petrecut între anii 2013-2019, iar banca a încălcat legea de 23 de milioane de ori. Westpac a negociat această amendă și-a cerut scuze pentru „eșecurile” sale.

Potrivit BBC News, în 2019, organul de supraveghere a criminalității financiare din Australia a constatat că banca nu a reușit să raporteze în mod adecvat peste 19 milioane de tranzacții internaționale.

Unele plăți au fost potențial legate de exploatarea copiilor, spun oficialii. Al doilea cel mai mare creditor al națiunii și-a cerut scuze pentru „eșecurile” sale.

Westpac este a doua bancă australiană de top care a plătit amenzi uriașe pentru încălcarea legilor împotriva spălării banilor și a finanțării terorismului. Dacă amenda de miliarde de dolari este aprobată de o instanță, aceasta va fi cea mai mare pedeapsă civilă din istoria corporației australiene.

Cu toate acestea, amenda ar fi putut fi mai mare. Potrivit Austrac, tranzacțiile s-au ridicat la 23 de milioane de încălcări ale legii, fiecare având o penalitate maximă de 21 milioane dolari.

Banca a declarat joi că a ajuns la un acord pentru soluționarea procesului judiciar intentat de Austrac. Majoritatea încălcărilor se refereră la eșecul băncii de a raporta transferurile internaționale către autoritatea de reglementare, așa cum prevede legea.

Aceasta s-a ridicat la peste 11 miliarde de dolari între 2013 și 2019, potrivit investigatiei desfasurata de Austrac.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)