Desi alearga dupa clienti noi, eligibili, institutiile de creditare se cam feresc sa acorde imprumuturi persoanelor aflate la pensie. Chiar daca iau in considerare, in general, venituri cu caracter cert si permanent, pensionarii nu prea pot accesa credite personalizate. Bancile ofera credite standard in care sunt specificate varsta maxima acceptata si veniturile luate in calcul, in cazul nostru pensia. Insa creditele destinate pensionarilor apropae ca au disparut. Cel mai rapid si accesibil imprumut pentru pensionari ramane cardul cu descoperire de cont.

Cele mai multe banci ofera o perioada prelungita a ofertei de acordare a unui imprumut standard, intelegand astfel ca si un pensionar este eligibil.  Majoritatea institutiilor au conceput astfel ofertele pentru a nu mai detine in portofolii produse speciale. De exemplu, la ATE Bank, poti lua un credit de consum cu ipoteca la care limita de varsta a fost extinsa pana la 75 de ani.

Cand un pensionar vrea sa faca o investitie, o bucurie, doar cateva banci ii mai ofera un credit personalizat
Pensia este un venit acceptat de banci in proportie de 100% iar varsta maxima de indatoarare, care trebuie atinsa la final de contract, poate atinge si 70 de ani, in cazul unui credit de nevoi sau 80 de ani in Prima Casa /codebitor, la CEC Bank. Gradul de indatorare difera, in functie de credit si banca aleasa, insa acesta este cuprins intre 35% si 60%.

Piraeus Bank, TBI Credit ofera credite pentru pensionari
Daca incasezi pensia prin Piraeus Bank poti accesa un credit special conceput pentru tine. Banca iti ofera un credit de nevoi personale, inclusiv refinantarea unui/unor credite de consum sau credite cu garantie reala, fara a fi necesara prezentarea de documente justificative a modului in care vor fi utilizati banii. Creditul in lei se acorda pentru maximum 24 de luni si nu poate depasii suma de 6.000 lei. Venitul minim cerut de banca pentru acest tip de credit este de 900 RON (venit individual) sau venit cumulat (imprumutat + sotul/sotia sau partener/partenera )de 1.400 lei.

Si la TBI Credit ai posibilitatea sa accesezi un credit de nevoi, pensia minima acceptata fiind de 500 lei. Actele necesare cerute de banca sunt: talonul de pensie in original, copie dupa actul de identitate, cerere tip. TBI Credit acorda un credit de maxim 5.000 euro, echivalentul in lei, pe o perioada de 6, 12, 24, 36, 48 sau 60 luni.

CEC Bank nu mai detine un credit pentru pensionari insa acorda credite simplificate pentru acestia
De exemplu, CEC Bank are conditii de eligibilitate simplificate pentru pensionari, la accesarea tuturor creditelor standard, fiind necesare doar talonul, actul de identitate si o factura de utilitati. Banca a detinut in postofoliul sau produs special destinat pensionarilor –  “Credit Senior”, insa a renuntat la el. Astfel, pensionari pot apela la banca pentru orice tip de credit (sau descoperire de cont) deoarece produsele standard au si avantaje atasate valabile in cazul unui imprumut catre un pensionar. Varsta maxima impusa la momentul rambursarii creditului este de 75 ani, respectiv 80 de ani la creditul Prima Casa, unde parintii pot fi adusi codebitori. In plus, banca ofera si facilitati –  dobanda redusa cu 0,5 puncte procentuale fata de dobanzile standard practicate de CEC Bank  pentru creditele de nevoi personale garantate cu ipoteca imobiliara, in lei si euro.
Cel mai simplu mod este sa mergi la banca unde ai card de pensie pentru  a acesa un imprumut pe card, in valoare maxima de 3 pensii
Pensionarii pot solicita si un card de credit sau descoperire pe card, acesta din urma daca au card pensie, cu conditia ca la data solicitarii cererii de card de credit sau descoperit pe card sa nu fi implinit inca varsta de 65 sau 70 ani. In acest caz bancile acorda o descoperire de cont in valoare de 2 (CEC Bank) sau 3 pensii (Bancpost, BCR, BRD, etc).

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)