Achiziţia unei locuinţe reprezintă un efort enorm, care presupune numeroase aspecte de care trebuie să ţină cont orice cumpărător, cum ar fi rezolvarea părţii financiare, analiza pieţei imobiliare, a zonei, alergătura şi birocratia aferentă oricărei investiţii.

Dar efortul merită, când îţi doreşti să ai casa ta. Iar pentru reuşită trebuie doar să iei în calcul câţiva paşi. Specialiştii Companiei Premium, care dezvoltă ansamblurile rezidenţiale Premium Regie şi Premium North-Lane, au alcătuit o listă cu sfaturi bune de urmat atunci când te-ai hotărât să faci acest pas.

  1. Creditul, moneda şi durata împrumutului.

Majoritatea clienţilor din piaţă au nevoie de un credit. Pentru visul tău poţi apela la banca. Pentru un credit ipotecar standard ai nevoie de un avans minimum de 15%. Poţi accesa şi un împrumut Prima Casă, însă programul a rulat cu sincope în 2016.

Marele avantaj al Programului Guvernamental rămâne avansul minim de 5%. Pentru ambele tipuri de credite, costurile sunt asemănătoare. În cazul în care ţi-au scăpat sfaturile venite din partea BNR de ani de zile şi problematica legată de creditele în franci elveţieni, nici să nu te gândeşti să nu accesezi un credit în altă monedă decât cea în care primeşti cea mai mare parte a veniturilor, adică – în mod uzual – în lei. Altfel, ai putea ajunge să scoţi din buzunar o sumă dublă faţă de cea împrumutată sau chiar să plăteşti avocaţi care să-ţi susţină cauza în instanţă în eventualitatea unui litigiu cu creditorul.

Înainte de a te “arunca” la perioada cea mai lungă de creditare – 30 – 35 de ani, calculează-ţi costul total al iniţiativei. 5 ani în minus ar putea să-ti reducă suma scoasă din buzunar cu 20%!

  1. Zona.

După ce ai rezolvat partea financiară, e cazul să te gândeşti la zonă. Nu întâmplător am pus acest aspect în fruntea listei. În Bucureşti, două ore petrecute zilnic în trafic ar putea reprezenta un timp pe care ai prefera să-l valorizezi în cu totul alt mod. Astfel, ai putea alege un apartament ieftin şi spaţios, la ieşirea din oraş, însă drumul tău spre munca ar putea fi un calvar. Dacă decizia privind zona în care te muţi o vei lua în funcţie de preţul apartamentului, vei realiza că, în timp, ce nu ai plătit pe apartament vei plăti pe benzină, tratamente anticearcăn sau psiholog.

  1. Preţul.

La propriu! Vorbim iar despre bani. Valoarea cerută de vânzător se regăseşte în preţul zonei, în calitatea materialelor? În plus, suma imobilizată ar putea să-ţi aducă profit într-un interval de timp? Dacă accesezi un credit pentru a te muta în casă nouă, poate cel mai important lucru este să previi evenimente nedorite, să te gândeşti la situaţii neprevăzute precum cea în care ţi-ai pierde locul de munca şi nu ai mai avea posibilitatea de a-ţi achita împrumutul.

  1. Perspectiva pieţei.

Cum vor evolua preţurile? Răspunsul la această întrebare îţi va detalia posibilitatea unui câştig pe care ai putea să-l obţii în cazul în care, în viitor, ai decide să vinzi. De asemenea, dacă zona are potenţial de dezvoltare pe termen lung, daca îţi vei închiria apartamentul ai putea obţine câştiguri consistente.

  1. Cheltuielile cu întreţinerea.

Cât te va costă întreţinerea, utilităţile, curăţenia sau paza? Calculează-ţi cheltuielile lunare înainte de a decide achiziţia unei locuinţe noi! Ai putea constata ulterior că nu îţi permiţi această mutare. Confortul personal este esenţial, aşa că nu e cazul să ajungi să faci economie la încălzire sau apă.

  1. Certificatul şi clasa energetică.

Certificatul energetic este un act care atestă performanţa energetică şi detaliază caracteristicile construcţiei şi ale instalaţiilor aferente acesteia (încălzire, apa caldă, climatizare, ventilare mecanică şi iluminat artificial) rezultate din analiza energetică şi termică. Certificatul este valabil 10 ani de la data eliberării şi ai nevoie de el atunci când vinzi apartamentul. Un apartament de clasa inferioară (apropiata de G) îţi va aduce cheltuieli mai mari cu încălzirea.

  1. Dotări şi finisaje.

Daca în preţul apartamentului nu sunt incluse acestea, mai adaugă 10-15% din sumă pentru a afla valoarea finală a locuinţei! Apoi alege-le după preferinţe, majoritatea dezvoltatorilor oferă mai multe variante de dotări şi finisaje!

  1. Distanţa faţă de şcoli, magazine, spitale, metrou, etc.

Fiecare are priorităţi. Cei mai mulţi cumpărători vizează ca în preajma casei să existe acces rapid la transport, metrou cu precădere. Drumul parcurs până la şcoală de către cei mici este vital, chiar dacă îi duci cu maşina. La fel, un spital aflat în apropiere poate fi vital. În plus, de ce te-ai deplasa kilometri întregi ca să-ţi faci cumpărăturile?

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)