Vicepreședintele CFA, Adrian Codirlașu

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a scăzut la valoarea de 32,9 puncte. Această situație s-a datorat în special scăderii, cu 5 puncte a componentei de anticipații, componentă care a înregistrat o scădere pentru a opta luna consecutivă. Rata anticipată a inflației pentru orizontul de 12 luni a continuat să crească, ajungând la o valoare medie de 11%.

În ceea ce privește cursul de schimb EUR/RON, peste 77% dintre participanți anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală), nefiind înregistrată nicio opinie de apreciere. Astfel valoarea medie a anticipațiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0216 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,1121 lei pentru un euro.

Vicepreședintele CFA, Adrian Codirlașu spune că anticipațiile inflationiste cresc iar cele două cifre nu ne vor părăsi în următoarele 12 luni. “Pe fondul aversiunii la risc declanșată de invazia Rusiei în Ucraina, precum și a inflației ridicate, indicatorului de încredere macroeconomică al Asociației CFA România și-a continuat scăderea pentru a sasea luna consecutiv, atingând valori similare cu cele de la începutul pandemiei corona. Anticipațiile inflaționiste au continuat să crească, participanții estimand că inflația va ramane exprimata în două cifre cel putin urmatoarele 12 luni. De asemenea, conform rezultatelor sondajului, există riscul ca yield-urile titlurilor de stat să fie exprimate în două cifre in urmatoarele 12 luni”.

Previziunile analiștilor CFA pentru cei mai importanti indicatori macroeconomici

Sunt de de remarcat anticipațiile de majorare a ratelor de dobândă, atat ROBOR 3M (la valoarea de 7,57%), cât și la titluri de stat (9,97% pentru scadență de 5 ani, respectiv 10,53% pentru scadență de 10 ani).

Este de remarcat și reducerea, în continuare, a ponderii respondenților care cred că prețurile proprietăților imobiliare rezidențiale din marile orașe vor crește în următoarele 12 luni, în acest exercițiu nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a prețului, concomitent cu majorarea ponderii participanților care consideră că prețul va scădea (peste 86%, cea mai mare pondere de la inițierea sondajului).

În același timp, 77% dintre participanții la sondaj consideră prețurile proprietăților rezidențiale din principalele orașe ca fiind supraevaluate (cea mai mare pondere de la inițierea sondajului).
Deficitul bugetului de stat anticipat pentru anul 2022: valoarea medie a anticipațiilor s-a mentinut la 6,9%. Evoluția, în termeni reali a PIB în anul 2022 a crescut la 3,6%.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)