Cum anulez sau micsorez onorariul executorului judecatoresc atunci cand sunt in executare silita? Aceasta intrebare apare mereu pe buzele celor care intampina probleme juridice. La aceasta intrebare raspunde avocatul Adrian Cuculis, care ne prezinta modalitati de anulare si  micsorare a onorariului unui executor.  Calea prin care o persoana supusa unei proceduri de executare silita poate sa conteste acest tip de cheltuiala, este contestatia la executare, ce in raport de dispzotiile legale, se poate face la 15 zile de la primirea actelor de executare silita.

“Nicio executare silita nu este taxata cu suma minimala sau cu suma intermediara”, ne declara avocatul specializat Adrian Cuculis.

De ce?

“Executorul nu ar avea niciun interes, iar TOATE executarile silite pe care le-am vazut in ultimii 5 ani de zile au fost tarifate cu onorarii maximale, evident nejustificate, aparent legale cu protectia ordinului mai sus amintit, ce fac ca executarea silita sa devina si mai impovaratoare pentru debitor. Instanta, poate sa anuleze sau sa reduca proportional aceste sume de bani.

Metode

1)      Codul de procedura civila, la art. 451 alin. 2 face mentiunea, in cadrul, institutiei Cheltuielilor de judecata ce se refera la reducerea onorariilor incasate de catre avocati, ca instanta, poate micsoara, lacerere, aceste onorarii, insa prin extrapolare, si executorul judecatoresc face parte tot din sistemul juridic privat, in sensul ca acesta desfasoara la fel ca si avocatul o activitate independenta, lucru ce face, ca si acesta sa fie supus dispozitiilor de reductiune al onorariilor atunci cand nu se aplica ordinului ministrului privind aprobarea onorariilor minimale si maximale ale executorilor.

Prin urmare atata vreme cat un executor isi fixeaza un onorariul MAXIMAL el, trebuie sa fie justificat de faptul ca procedura de executare silita a fost deosebita si astfel a fost necesara o munca suplimentara, ori in caz contrar, incasarea unui onorariu maximal nu este justificata si poate fi diminuata de catre instanta de judecata.

2)      O alta modalitate de reducere pentru persoanele cu venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, onorariile minimale şi maximale se stabilesc la jumătate din onorariile minimale, respectiv maximale, prevăzute în anexă. Dovada veniturilor sub salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se face cu declaraţie pe propria răspundere a persoanei cu astfel de venituri, aceasta având obligaţia de a depune şi un certificat de atestare fiscală eliberat de administraţia financiară. Onorariile pot fi achitate şi în tranşe, care nu pot fi mai multe de patru, până la sfârşitul executării silite.

Aceasta prevedere, ascunsa de executorii judecatoresti, care au pana la urma obligatia sa le spuna celor executati ca exista si posibilitatea aceasta.

3)      Anularea in schimb, a intregii incheieri de stabilire a cheltuielilor de executare, poate fi obtinuta, o data cu anularea intregii executari silite ori daca atunci cand executorul uita sa isi incuvinteze in propria executare silita, cheltuielile de executare, printr-o incheiere(Element neconstitutional- Decizia –  CCR numarul  Decizia nr. 458/2009, constând în lipsa unei garanţii procesuale în favoarea debitorului pentru prevenirea oricărui abuz în exercitarea dreptului creditorului urmăritor şi a unui control real şi eficient al instanţei asupra executării silite).

Onorariile executorilor judecatoresti aplicate la maximul grilei fara a exista un argument nu sunt justificate  si pot fi reduse si in aceeasi masura neconstitutionale in actuala varianta(art. 44 dreptul la proprietate)

Onorariile executorilor judecatoresti sunt disproportionale cu volumul de munca prestat intr-un dosar de executare silita.

Onorariile sunt stabilite intodeuna la maximul  permis de lege, indiferent de complexitatea dosarului, ceea ce creeaza o stare de desuetudine prevederii onorariilor minimale.

1)Este evident ca orice munca trebuie platita si orice alta regula este nula din start. Insa de la a fi remunerat  corect pentru munca prestata si la a te imbogati din saracia oamenilor  executati silit este o chestiune de “lege”. Ei fac, pentru ca li se permite.

Avem ordinul ministrului justitiei, respctiv 2.561/2012

Ce intradevar, modifica aceste onorarii, majorandu-le. Nu este de mirare ca avem executor judecatoresti cu evaziuni fiscale de milioane de euro.

Conform ordinului mai sus amintit in raport de codul de procedura civila, executarea silita se poate conduce in mai multe feluri. Poprire, executare imobiliara, sau mobiliara.

Mai jos, va facem cunoscute, aceste onorarii, ce poate pe multi dintre dumneavoastra or sa va faca sa va gaditi de doua ori cand veti sti de fapt, unde pleaca banii ce vi-I ia executorul prin poprire.

In cazul Popririi

Onorarii,minimale

a) pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul minim se calculeaza dupa cum urmeaza:

  • pentru creantele in valoare de pana la 500 lei inclusiv, onorariul minim este de 10% din suma reprezentand valoarea    creantei ce face obiectul executarii silite;
  • pentru creantele in valoare de peste 500 lei, dar pana la 1.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 50 lei plus un procent de 5% din suma care depaseste 500 lei din valoarea creantei ce face obiectul
  • executarii silite;
  • pentru creantele in valoare de peste 1.000 lei, dar pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 75 lei plus un procent de 2% din suma care depaseste 1.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;

b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 1.175 lei plus un procent de 2% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 1.775 lei plus un procent de 1% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul minim se calculeaza dupa cum urmeaza:

  • pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, dar pana la 400.000 lei inclusiv, onorariul minim este de 2.500 lei plus un procent de 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
  • pentru creantele in valoare de peste 400.000 lei, onorariul minim este de 5.500 lei plus un procent de pana la 0,5% din suma care depaseste 400.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite. In cazul in care, la calculul onorariului maxim se foloseste un procent de pana la 0,5% inclusiv, pentru calculul onorariului minim datorat se aplica acelasi procent care a fost folosit si pentru calculul onorariului maxim.

Onorarii,maximale
a) 
pentru creantele in valoare de pana la 50.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 10% din suma reprezentand valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
b) pentru creantele in valoare de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3% din suma care depaseste 50.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
c) pentru creantele in valoare de peste 80.000 lei, dar pana la 100.000 lei inclusiv, onorariul maxim este de 5.900 lei plus un procent de pana la 2% din suma care depaseste 80.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite;
d) pentru creantele in valoare de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus un procent de pana la 1% din suma care depaseste 100.000 lei din valoarea creantei ce face obiectul executarii silite.

In raport de cele de mai sus, tragem urmatoarea concluzie.

Daca in cazul popririi unei sume de de peste 50.000 lei, dar pana la 80.000 lei inclusiv avand in vedere ca executorul emite aceleasi acte, onorariul minimal pe care il poate incasa, este de 1.175 lei plus un procent de 2% iar in acelasi caz, fara niciun alt act emis in plus si pentru dosare de aceeasi complexitate, fiindca poprirea este una si aceeasi pentru toata lumea onorariul maximal este de 5.000 lei plus un procent de pana la 3%.

Atentie – Nu uitati, executorul judecatoresc, nu poate incasa, decatun singur onorariu de executare si mai multe cheltuieli de executare, pe parcursul procedurii” mai spune avocatul Cuculis.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)