“Luni, de dimineaţă până seara, ANPC a fost în ofensivă pe piaţa media. Scopul evident, deşi nedeclarat, fiind acela ca opinia publică – şi cu deosebire toţi cei care au o răspundere în ţara asta – să afle că dacă a venit vacanţa parlamentară şi ei au rămas în braţe cu proiectul „Ordonanţei de Urgenţă privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobiliare”, care încă n-a fost adoptată, vina nu este a lor. Şi cum există pericolul ca România să fie „pusă în întârziere” de către Comisia Europeană, ca un prim pas înaintea declanşării procedurii de infringement, n-ar fi rău ca… vina să nu fie a ANPC.
 
Dar a cui ar putea să fie? Eventual, a Băncii Naţionale!”, spune Adrian Vasilescu intr-un material semnat pentru Ziarul Financiar.
 
“Şi, din acel moment, câteva ore bune, s-a bătut monedă pe această informaţie: că BNR nu şi-a dat avizul şi, din acest motiv, la această oră România nu are încă un act normativ care să transpună, în legislaţia proprie, directiva europeană… din 2014 privind protecţia consumatorilor de servicii financiare.”
 
“Luni dimineaţă, pe un site, a fost publicată (probabil că nu întâmplător) „atenţionarea Băncii Naţionale a României trimisă Guvernului”. Cu adnotarea: „Am intrat în posesia documentului trimis de BNR şi îl publicăm integral”. Numai că documentul, conţinând „propuneri şi observaţii ale BNR”, este de la începutul primăverii. BNR nu cerea norme, ci şi-a spus un punct de vedere. Pentru discuţii. Era o variantă intermediară, după care au urmat şi altele. Cine a scos-o din arhivă?
 
Acum, când scriu aceste rânduri, am în faţă un document final: „Notă de fundamentare. Ordonanţă de Urgenţă privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile”. Pe ultima pagină sunt înşirate autorităţile chemate prin lege să-şi dea avizul. Au semnat iniţiatorii: Costin Grigore Borc, viceprim-ministru, şi Marcel Bogdan Pandelică, preşedintele ANPC. Dedesubt citim: „Avizat favorabil”. Şi urmează două semnături: Anca Dana Dragu, ministrul finanţelor publice, şi Mugur Constantin Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României. Alte patru ministere nu au în dreptul lor nicio semnătură. Lipsesc, deci, patru avize.
 
Şi atunci, cum e cu avizul pe care nu l-ar fi dat BNR? Că doar când cei de la ANPC au venit în ultima clipă, şi au insistat ca BNR să urgenteze avizul, au urmat câteva zile şi nopţi de muncă a experţilor şi o şedinţă de urgenţă a Consiliului de Administraţie. Avizul BNR a plecat la ANPC în timp util, pe 27 iunie 2016, cu adresa nr. 663. După care s-a aşternut tăcerea.
 
Până luni, 11 iulie, când ne-am trezit cu zarva că… BNR n-ar fi dat avizul”, incheie explicaţia Adrian Vasilescu, pentru ZF.
Avize lipsă, interes lipsă
Proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care este transpusă o directivă europeană privind creditele imobiliare nu are nici acum toate avizele necesare cu toate că ar fi trebuit să intre în vigoare pe 21 martie. Deşi România riscă să fie sancţionată de Comisia Europeană pentru întârziere, cele cinci ministere care ar trebui să aprobe textul de act normativ nu s-au grăbit să-şi dea avizul pe varianta iniţiată de Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor.

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: „Banca Naţională, în calitate de expert pe o anumită componentă a acestei legislaţii, şi-a dat avizul, un aviz favorabil, aşa că procedura în sine ţine acum de ANPC şi de Guvern să continue procesul de consultare cu alte ministere implicate în avizarea acestui proiect.”

ANPC vrea ordonanță de urgență pentru a evita sancțiunile
Paul Anghel, directorul Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană din cadrul ANPC, a declarat la Digi 24 că procedura de integrare a legislației în domeniul creditelor este în curs de avizare și că odată luate toate avizele fie va fi adoptată ca ordonanță de urgență fie va fi trimisă în Parlament. Prima variantă luată în considerare este emiterea unei ordonanțe de urgențe pentru a evita sancțiunile.
Directorul general din cadrul ANPC a subliniat că nou legislație nu se va aplica retroactiv ci doar creditelor viitoare și celor aflate în executare.
Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)