Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naţionale a României (BNR), a răspuns, sâmbătă, afirmaţiilor făcute de PSD. Partidul de guvernământ susţine că instituţia trebuie să scoată bani din rezerva internaţională a României pentru a apăra leul care este pe o tendinţă de devalorizare.

„Valuta este o resursă limitată în faţa dorinţelor noastre nelimitate. (…) Ca să facem rost de valută, schimbăm lei. De aici pleacă toate problemele. (…) Ce se întâmplă acum este că am făcut importuri foarte mari. (…) Când se va trage linie, pentru 2018, România va trebui să plătească 13-14 miliarde de euro pentru ceea ce am importat. Polonezii şi cehii au excedent, noi avem un deficit. Aceasta este cea mai mare dezordine pe care o avem noi în ţară. Mulţi văd această dezordine şi pleacă”, a afirmat Vasilescu, sâmbătă, într-o emisiune la Antena 3.

„Această recomandare, să spunem, trebuie să fie înţeleasă în esenţa ei. Tratatul european şi Legea Băncii Naţionale spun acelaşi lucru: Banca Naţională a României, banca centrală a uneia dintre cele 28 de ţări din Uniunea Europeană, nu are dreptul să primească recomandări, indicaţii de la nicio autoritate a statului. Deci, Guvernul n-a intervenit. Aici este o subtilitate: nu a intervenit Guvernul, dar a intervenit partidul de guvernământ”, a mai explicat Adrian Vasilescu.

„Banca Naţională se uită la această recomandare – are 37 de miliarde de euro în rezervele sale. Aşa sună recomandarea de la Partidul Social-Democrat, ca aceste rezerve să rezolve problema. Cum poate Banca Naţională să folosească rezerva, într-o asemenea situaţie? Scoate în piaţă, din rezerva aceasta, valută şi valuta aceasta trebuie să se compenseze cumva. Valuta nu se aruncă aşa… se schimbă pe lei”, a adăugat Vasilescu.

ROBOR poate ajung 7% dacă leii dispar din piață

„Venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei, acum şi-ar dori să scape de lei, pentru că asta se întâmplă şi pe piaţa internaţională: vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo, dacă se vând, se şi cumpără, pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi. Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără, s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută, în zilele astea, când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă, ce s-ar întâmpla? Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5 sau peste 6 sau peste 7. (…) Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe”, a afirmat Adrian Vasilescu, într-o emisiune la Antena 3.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)