Bancherii au tot mai multe nemultumiri. “Stransi cu usa” pentru a afisa comisioanele la ATM, ei sustin ca vor avea costuri uriase ce se vor regasi tot in produsele adresate clientilor. Insa asta nu e tot. Parlamentul dezbate in comisii o lege deja contestata: conversia in lei a creditelor in valuta.

Afisarea comisioanelor la ATM si conversia creditelor vor aduce pierderi mari pentru banci

Pastrarea dobanzii la conversia creditelor din valuta in lei ar provoca pierderi 14,4 miliarde de lei, si scaderea la 9,8% a solvabilitatii sistemului bancar, cu 7 puncte procentuale fata de nivelul prezent, a declarat Florin Danescu, presedinte executiv ARB, in cadrul Parlamentului. Oficialul a facut aceasta declaratie in Parlament, la dezbaterea in comisii a Proiectului de lege referitor la conversia in lei a creditelor contractate in valuta.

Bancherii nu sunt deloc incantati de un alt articol aprobat in Senat, care da dreptul consumatorilor sa converteasca creditele in orice valuta. Presedintele ARB, sustine ca aceasta prevedere ar putea duce la abuzuri si s-ar putea chiar intoarce impotriva debitorilor care s-ar putea lasa influentati de evolutia temporara a unei monede in care sa-si converteasca creditul. Danescu spune ca acest articol ar permite debitorilor sa converteasca imprumutul in monede precum lira turceasca, moneda cu o evolutie oscilanta. “Riscul valutar nu este eliminat deloc, ci naste pericole potentiale”, sustine oficialul. De asemenea, o alta problema este ca in lege nu se stipuleaza de cate ori se poate face conversia creditului.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)