Nici bine nu s-a încheiat perioada Sărbătorilor Pascale că băncile locale au început să ia măsuri ca răspuns la promulgarea legii privind darea în plată.

Dacă mai devreme, publicația online www.bankingnews.ro anunța, în exclusivitate, faptul că BRD a decis să majoreze avansul la creditele ipotecare în lei și să renunțe la finanțările imobiliare în euro (citește ”EXCLUSIV. Prima reacție după darea în plată: BRD mărește avansul la creditele ipotecare în lei de la 15% la 35% și renunță la finanțările în euro”), acum a apărut o nouă informație, venită din partea Alpha Bank.

Cea mai mare bancă grecească din România a înăsprit (vezi imaginea de mai jos care prezintă o captură a descrierii produsului) și ea condițiile de acordare a împrumuturilor ipotecare, majorând avansul de la 15% la 30% pentru creditele în lei și de la 25% la 40% pentru cele în euro.

avans-alpha

Este tot mai previzibil ca băncile locale să apeleze la majorarea avansului necesar pentru accesarea unui credit ipotecar ca răspuns la promulgarea legii privind darea în plată, așa cum au procedat deja mai multe instituții încă dinainte ca actul normativ să fie o certitudine.

Exemple în acest sens sunt Raiffeisen Bank, Banca Românească, Garanti Bank, Bancpost și Intesa Sanpaolo Bank, care au mărit avansul pentru finanțările imobiliare în ultimele luni, la care se adaugă UniCredit Bank care a testat intern un credit ipotecar cu opțiune de dare în plată, produs ce presupune un avans și costuri mai mari față de împrumutul ipotecar standard. Este de așteptat ca decizii similare să fie luate și de BCR sau Banca Transilvania, care au anunțat, prin vocea managerilor, că majorarea avansului este previzibilă.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)