Situatia tumultoasa din Grecia pune presiune pe bancile cu actionariat elen din Romania, care se vad nevoite sa reactioneze pentru a-si linisti clientii si pentru a transmite, la unison, un mesaj care indeamna la calm. Alpha Bank, Bancpost, Piraeus Bank si Banca Romaneasca au formulat, la solicitarea publicatiei online www.BankingNews.ro, declaratii oficiale privind implicatiile asupra institutiilor de credit din tara noastra generate de apele tulburi din Grecia.

Cele patru banci grecesti care activeaza in Romania au impreuna o cota de piata de 12,1% dupa nivelul activelor, Grecia fiind al doilea mare actionar strain din sistemul bancar autohton, dupa Austria. Soldul creditelor acordate in Romania de cele patru banci elene se ridica la aproape 8 miliarde de euro, in timp ce depozitele atrase de la clientii locali totalizeaza aproximativ 5,3 miliarde de euro.

Alpha Bank detine suprematia in topul bancilor elene de pe meleagurile mioritice, avand o cota de piata de 4,6% dupa active. Alpha Bank detine un portofoliu de credite in valoare de 2,9 miliarde de euro si un sold al depozitelor de 1,5 miliarde de euro.

Urmatoarea institutie de credit cu actionariat grecesc din Romania este Bancpost, subsidiara Eurobank EFG, care are o cota de piata de 3,1%. Bancpost raporta la finalul anului trecut un sold al creditelor de 2,5 miliarde de euro si un volum de 1,8 miliarde de euro pentru depozite.

Piraeus Bank, cu o cota de piata dupa nivelul activelor de 2,5%, are un sold al creditelor de 1,5 miliarde de euro si depozite in valoare de aproape 1,1 miliarde de euro.

Cea mai mica banca greceasca din tara noastra este subsidiara National Bank of Greece. Banca Romaneasca are o cota de piata dupa nivelul activelor de 1,9%, credite acordate in Romania de aproximativ 1 miliard de euro si depozite atrase de 880 milioane de euro.

Sergiu Oprescu: Alpha Bank functioneaza in conditii normale, fara restrictii, independent de evolutiile din Grecia

“Alpha Bank isi desfasoara operatiunile in conditii normale, fara restrictii, independent de evolutiile din Grecia. Ieri activitatea a fost normala pe partea de constituire sau retragere de depozite, fiind influentata relativ putin de situatia din Grecia.

Suntem o banca romaneasca, iar operatiunile noastre se deruleaza in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei si sub atenta supraveghere a acesteia.

Banca este foarte bine capitalizata si foarte lichida, cu o solvabilitate peste media sistemului bancar romanesc.”, a declarat Sergiu Oprescu, Presedinte Executiv Alpha Bank.

 

George Georgakopoulos: Activitatea Bancpost se desfasoara normal

”Bancpost este o banca romaneasca, o subsidiara independentă, cu propriul capital si nivel de lichiditate. Ca persoana juridica romana, Bancpost functioneaza in conformitate cu prevederile legislatiei din Romania si sub reglementarea si supravegherea directa a Bancii Nationale a Romaniei si nu este afectata de masurile si evolutiile din Grecia. Bancpost are un nivel de lichiditate ridicat si va continua sa isi deserveasca clientii fara intrerupere. Bancpost este foarte bine capitalizata, indicatorul de solvabilitate al Bancpost (adecvarea capitalului) situandu-se la valoarea de 18%, cu mult peste cerintele minime de prudentialitate impuse de legislatie, de 8%. De asemenea, Bancpost detine un raport credite/depozite subunitar de 84%, fapt care sustine un grad ridicat de independenta in gestionarea propriei activitati bancare. Bancpost este banca participanta la Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB), depozitele clientilor fiind garantate pana la nivelul de 100.000 de euro/echivalent lei per deponent, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului 39/1996”, spune George Georgakopoulos, CEO Bancpost.

Catalin Parvu: Piraeus Bank are un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor

”Piraeus Bank Romania este subsidiara locala, banca romaneasca cu capital grecesc. Toate operatiunile sunt localizate si integrate politicilor pietei bancare din Romania, reglementate de BNR. Nu sunt implementate politici de control de capital, nu sunt inchise bancile si nici nu sunt limitate operatiunile. Clientii Piraeus Bank Romania beneficiaza de prevederile privind garantarea depozitelor prin Fondul de Garantare a Depozitelor de pana la 100.000 de Euro.

Banca Nationala a Romaniei a reglementat foarte clar interventiile actionarilor tuturor bancilor, inclusiv ai celor din Grecia. Exista un protocol foarte clar, cu reguli precise privind interferenta actionarilor. Piraeus Bank are active de 2 miliarde de Euro, lichiditati peste media pietei si solvabilitate solida, de 12,7%. In total, Piraeus Bank Romania are 300.000 de clienti in cele 120 de sucursale din tara”, precizeaza Catalin Parvu, presedintele Piraeus Bank.

Ioannis Kougionas: Banca Romaneasca isi desfasoara operatiunile cu clientii in conditii normale, nefiind afectate de situatia din Grecia

„Banca Romaneasca isi desfasoara operatiunile cu clientii in conditii normale, acestea nefiind afectate de situatia din Grecia. Banca este o institutie financiara romaneasca, reglemenata si supravegheata de catre Banca Nationala a Romaniei.

Banca Romaneasca are un nivel de lichiditate ridicat si este una dintre cel mai bine capitalizate banci de pe piata locala, cu un indice de solvabilitate de 17,52%, dublu fata de cerintele minime prudentiale. De asemenea, depozitele clientilor nostri sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare in conformitate cu prevederile legale in vigoare”, sustine Ioannis Kougionas, CEO Banca Romaneasca.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)