Creșterea economică de care s-a bucurat țara noastră în ultimii ani a generat o pantă ascendentă a economisirii, rata de creștere atingând anul trecut maximul ultimelor decenii, punctează Andreea Pestrițu, Director Adjunct Departamentul Produse Retail din cadrul Băncii Transilvania, într-o amplă analiza privind economisirea publicată în Revista BankingNews (ediația lunii iunie 2018).

”Evoluția a fost determinată de majorarea veniturilor populației cu ritmuri ridicate, în contextul politicii de venituri a administrației și climatului pozitiv din piața forței de muncă”, explică bancherul. În opinia sa, românii știu să utilizeze facilitățile depozitelor mai bine decât în urmă cu zece ani, acest aspect fiind mărturia faptului că deponenții sunt mult mai educați financiar decât înainte de criză.

”Oamenii sunt mult mai atenți la operațiunile permise pe produse, de exemplu din gama alimentare, retragere la scadență și – de asemenea – urmăresc cu interes oportunitățile financiare de investiție, fiind interesați nu numai de produsele standard de economisire, ci și de produse mai sofisticate”, precizează Adreea Pestrițu.

În perioada ianuarie – martie 2018, atât pe segmentul persoanelor fizice, cât și pentru persoanele juridice, soldul depozitelor cu dobândă fixă a crescut. Această majorare se regăsește în tendința generală a tuturor produselor de economisire de la Banca Transilvania. Principala componentă de economisire este, în continuare, în lei.

Directorul Băncii Transilvania a creionat profilul deponentului client al instituției de credit din Cluj-Napoca: 54% sunt femei, cu o vârstă medie de aproximativ 50 de ani.

”Maturitatea medie a depozitelor este de aproximativ 1 an pentru lei și circa 8 luni pentru euro”

Pe de altă parte, Andreea Pestrițu spune că preferința românilor din ultimii 2 ani (2015-2017) a fost pentru depozitele în lei, având o contribuție de 57% la creșterea absolută pe volume. În schimb, euro a contribuit cu 37%, diferența fiind reprezentată de dolarul american. Din punctul de vedere al tipurilor de produse de economisire, conturile de economii au avut cea mai importantă contribuție (observabilă și la nivel de sistem) cu o pondere de 79% pentru lei și 94% pentru moneda unică europeană. Pentru depozitele la termen ale populației, maturitatea medie este de aproximativ 1 an pentru lei și circa 8 luni pentru euro.

”Pentru persoanele fizice, banca înregistrează de la începutul anului solduri în creștere atât pentru lei, cât și pentru euro. Românii au preferat să economisească în conturi de economii în ultimii 3 ani, o dată cu creșterea dobânzii nominale și astfel ne putem aștepta la o înclinație mai mare spre economisirea în depozite la termen”, susține oficialul Băncii Transilvania.

26% dintre depozitele la termen sunt constituite online

Instituția de credit a majorat dobânzile la depozite la finalul anului 2017, fiind una dintre primele bănci care a reacționat la majorările dobânzii de politică monetară. ”În continuare monitorizăm constant mai multe variabile în fiecare lună: evoluția depozitelor pe valută, pe tip de instrument de economisire, oferta competiției, nivelul de lichiditate prezent precum și cel preconizat, dar și deciziile de politica monetară și așteptările interne cu privire la evoluția acesteia. Banca Transilvania va urma tendințele pieței și va alinia politica de preț în favoarea clienților săi”, evidențiază Andreea Pestrițu.

Potrivit bancherului, în momentul de față, ca număr, 26% dintre depozitele la termen sunt deschise online, prin aplicația de Internet Banking. Volumele cele mai mari sunt pe conturile de economii, ceea ce este în aliniere cu evoluțiile din sistemul bancar în ansamblu. Din punctul de vedere al produselor de economisire pe termen lung, depozitele cu maturitățile de 6 -12 luni și contul de economii sunt cele două produse cu cele mai mari volume în acest moment.

Depozitul este un produs clasic cu dobândă atractivă, cu/fără capitalizare, cu/fără prelungire automată, în timp ce contul de economii oferă flexibilitatea cea mai mare, clientul putând depune și retrage banii în orice moment, fără penalizare, dobânda calculându-se la soldul zilnic și fiind plătită lunar.

”Suntem foarte atenți la ceea ce se întâmplă în piață și ne propunem să ramânem în continuare deschiși la a implementa functionalități noi în produsele de economisire, cu focus deosebit în zona digitală”, conchide Andreea Pestrițu.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)