ANPC a initiat un proiect de lege prin care vrea sa sa legifereze clar conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca bancile atunci cand isi cesioneaza creditele, dar si sa stopeze abuzurile companiilor de recuperare creante. Noua lege va interzice cesionarea contractului de ipoteca ce are ca obiect bunuri immobile rezidentiale catre un operator financiar bancar sau nebancar care nu are sediul social sau sucursala in Romania, potrivit datelor obtinute de site-ul MariusTuca.ro

Potrivit proiectului de lege, recuperatorii de creante pot fi doar institutii financiare nebancare, altele decat creditorii, care obtin drepturile asupra unor debite scadente ce rezulta din contractele de credit. “Se interzice cesionarea creantelor unor persoane care nu sunt institutii de credit sau institutii financiare nebancare”, se precizeaza in documentul citat.

Totodata, in termen de 120 de zile de la publicare legii, societatile de recuperare creante sunt obligate sa notifice ANPC datele de identificare, persoana imputernicita sa reprezinte societatea in relatia cu ANPC, numarul de cazuri curente. “Dupa 180 de zile de la publicarea legii, doar societatile luate in evidenta pot desfasura activitati de recuperare creante ce rezulta din contracte de credit garantate cu bunuri imobile”.

SURSA

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)